Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Скелети под кино „Сердика“ (снимки)

Римски некропол разкрит в основите на бъдещия хотел „Хаят“

Скелетите, погребани в ями в района на бъдещия хотел „Хаят“, са 22. Снимки: Емил Георгиев - Скелети под кино „Сердика“ (снимки)

Скелетите, погребани в ями в района на бъдещия хотел „Хаят“, са 22. Снимки: Емил Георгиев

Скелети на римски граждани се белеят в основите на бъдещия хотел „Хаят“, където доскоро се издигаше столичното кино „Сердика“, видя екип на „Площад Славейков“. Костите са част от Източния некропол на античния град.

Археолози от Музея за история на София разчистват в момента останките на предците ни под старото кино и са стопирали строежа на хотела. Юниан Мешеков, който е начело на екипа от учени, сподели пред „Площад Славейков“, че скелетите са 22 от гробни ями, в които няма дарове – затова датировката им ще е трудна. Тя вероятно ще бъде направена след въглероден анализ. Сводовите гробници са шест.

„Откритото е от периферията на Източния некропол на Сердика – заяви Мешеков. – Това е място, където сердикийци са погребвали своите мъртви в дълъг период от време – от късния III до края на VI век – впоследствие некрополът може да е използван и в по-късни епохи. За съжаление материалите, които разкриваме, са от плосък некропол – гробни ями, вкопани директно в стерила, със скелети – няма никаква археологически материал.“

Датировката на погребаните сердикийци ще бъде трудна, защото край останките им няма гробни дарове.

Зиданите гробници са в силно разрушен вид, казва археологът. Причина за това са изкопни работи по време на социализма – вероятно при строежа на кино „Сердика“. Мешеков ни обърна внимание, че всички гробищни съоръжения са „подрязани“ на едно и също ниво с тежка техника. Археологът твърди, че от онова време не са оставени данни в научната литература за тази част на сердикийския некропол – освен за границите му: Докторската градина, бул. „Дондуков“ и ул. „Гурко“.

Там, където се е намирало самото кино, няма каквито и да е римски останки, гробовете са от задния двор на киното, който вероятно е бил паркинг.

Археолозите от Музея за история на София са на обекта от 14 март, работата им вероятно ще продължи до края на април. Следва свикването на експертна комисия със специалисти от Министерството на културата, НИНКН и Музея за история на София, която да вземе решение за откритията.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Върхът у мен

kapatovo.bg