VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Скептици обсъждат изкуствен интелект в кръчмата

Как умните машини ще променят цивилизацията из основи – ако преди това не ни убият

Алисия Викандер - най-красивото лице на изкуствения интелект, в кадър от филма Ex Machina. - Скептици обсъждат изкуствен интелект в кръчмата

Алисия Викандер - най-красивото лице на изкуствения интелект, в кадър от филма Ex Machina.

Живеем в настъпващата ера на пост-истината, когато борци срещу ваксините, кемтрейлса и еволюцията ни заливат от интернет, ефира и пресата с алтернативни факти, религиозни чудеса и астрологически прогнози. Но все още и разумът има своите запазени територии, от които борбата срещу възхода на невежеството и суеверията не спира. Такова място – за всички, които ценят красотата, мистерията и вдъхновението, които създава науката – и разговорите за сложни проблеми на прост език е инициативата „Скептици в кръчмата“ (популярна като Skeptics in the Pub).

Skeptics in the Pub е неформално събитие, създадено, за да среща хора, които се интересуват от наука и критично мислене. Под това име вече се организират събития в повече от 20 европейски държави, a България се присъедини към списъка през септември 2014 г. Форматът е прост: в началото лектор говори по предварително подготвена тема, а след това идва време за въпроси и свободни разговори между присъстващите.

Поредната среща на скептиците ще се проведе на 23март (четвъртък) от 19,30 часа в столичния Carrusel Club, а темата е „Изкуствен интелект: Презареждане“. На обсъждане ще бъдат подложени следните въпроси:

· Как се вдъхновяваме от биологичните мозъци, за да строим изкуствен интелект;

· Дисекция на електронен мозък – какво се случва вътре в изкуствения интелект;

· Възможен ли е общ изкуствен интелект и ако да – дали първо ще ни вземе работата или ще ни убие.

Преди началото на разговора свои мисли за изкуствения интелект ще споделят Никола Тошев и Константин Василев. Двамата са участвали в изграждането на софтуерната компания WizCom. Днес Константин се занимава с мобилни апликации и игри, а Никола е съосновател на компанията за софтуерни разработки „Сайънт“.

Досега у нас са проведени над 15 събития с около 100 гости на всяко от тях. Skeptics in thePub се организира всеки месец – повече за предстоящите събития може да видите в сайта ratio.bg.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС