POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Скица на Пикасо за €450 хил. задържана на испанската граница

Собственикът ѝ опитал да представи фалшив документ, че произведението е по-евтино

Скицата на Пикасо, задържана от митниците в Ибиса. Снимка: Испански митнически служби - Скица на Пикасо за €450 хил. задържана на испанската граница

Скицата на Пикасо, задържана от митниците в Ибиса. Снимка: Испански митнически служби

Испанските митнически служби задържаха скица на Пикасо на стойност 450 хил. евро на летището в Ибиса, съобщиха от институцията. Човекът, който я е пренасял, е пътувал от Цюрих и не е представил разрешително за износ на творбата и се е опитал да я прекара през границата в куфар, предава „Гардиън“.

Скицата „Trois personnages“ е от 1966 г. и е била задържана на 5 юли. Попитан за документи за творбата, пътникът е заявил, че това е просто копие и като доказателство е предоставил написана на ръка фактура за 1500 швейцарски франка (1 509 евро). На дъното на куфара обаче имало друга фактура, този път издадена от художествена галерия в Цюрих на цена от 450 хил. швейцарски франка (454 хил. евро).

Според първоначалните анализи, проведени от арт експерти, скицата наистина е на Пикасо и „определената от галерията цена е в съответствие с пазарната стойност“. Тези първи проучвания обаче предстои да бъдат потвърдени с по-детайлен анализ, отбелязват от митниците.

Човекът, пренасял скицата, може да бъде обвинен в контрабанда, задето не е представил документи, че транспортира произведение с такава стойност, влизайки в територията на Испания.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg