Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Скитското злато присъдено на Киев

Спорът за съкровището между Крим и Украйна - решен от съд в Амстредам

Златна катарама във формата на Херкулесов възел - експонат от колекцията „Скитското злато“, която трябва да бъде върната в Киев. - Скитското злато присъдено на Киев

Златна катарама във формата на Херкулесов възел - експонат от колекцията „Скитското злато“, която трябва да бъде върната в Киев.

Скитското злато принадлежи на Украйна и трябва да бъде върнато в Киев. Това е решението на амстердамския окръжен съд от 14 декември по спора между няколко музея и държавата Украйна. 

„Всички експонати трябва да бъдат върнати на Украйна, защото само суверенни държави могат да претендират за обекти на културното наследство. Тъй като Крим не се явява суверенна държава, въпросът за ценностите от кримските музеи трябва да бъде определен от украински съд“, гласи съдебното решение.

Това означава, че претенциите на кримските музеи трябва да бъдат разгледани в Киев. От музеите на полуострова вече обявиха, че първо смятат да оспорват решението на амстердамския съд. Това те могат да направят в тримесечен срок. Дотогава всички експонати от кримската колекция остават в Нидерландия.

Колекцията с археологически находки, известна като „Скитското злато“, отпътува от Украйна за Европа още през 2013 г. През февруари 2014-а тя бе изложена в Рейнския музей в Бон. След това експонатите заминаха за Нидерландия, където ги завари анексията на Крим от Русия. По това време скитското злато бе част от изложбата „Крим. Златото и тайните на Черно море“ в археологическия музей „Алард Пиерсон“ в Амстердам.

Вижте още: СПОР ЗА СКИТСКО ЗЛАТО МЕЖДУ УКРАЙНА И РУСИЯ

Заради анексията от нидерландския музей не знаеха на кого трябва да върнат златото. Киев настояваше, че то принадлежи на Украйна, а Русия – че е собственост на кримските музеи. Най-ценните експонати, сред които и Скитски нагръдник от IV век, винаги са били съхранявани в Националния музей в Киев и бяха върнати там веднага сред края на изложбата.

zlato

Легендарният скитски нагръдник вече е върнат в Украйна.

Украинското Министерство на правосъдието е платило 6 милиона долара на международна юридическа фирма, представлявала интересите на Украйна по делото. Страната ще трябва да преведе на Нидерландия и 110 хиляди евро за съхранението и инвентаризацията на Скитското злато.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах