Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Складът „Кудоглу“ собственост на италианци

Министърът на културата Вежди Рашидов отиде лично на проверка в Пловдив

Така изглеждат отгоре изгорелите четири тютюневи склада в Пловдив. Снимка: vila.bg - Складът „Кудоглу“ собственост на италианци

Така изглеждат отгоре изгорелите четири тютюневи склада в Пловдив. Снимка: vila.bg

Вече официално е известно кои са собствениците на изгорелите в събота вечер тютюневи складове в Пловдив. Информацията изнесе кметът на града Иван Тотев, но отказа коментари по същество за пожара, докато тече разследването. Притежатели на три от сградите, които попадат в два имота, са фирма „Р.И.П.А“ ООД, известна в обществото като „италианските собственици“, пише „Клуб Z“. Последното здание, обхванато последно от огъня, е на „Галакси пропърти груп“. Кои всъщност са тези компании?

Първата фирма се представлява от бившия почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа. През 2012 г. стана ясно, че властите са задължили бизнесмена да извърши ремонт на едната от сградите, защото е опасна. Месеци след предписанието тогава местното издание „Марица“ съобщи, че не просто ремонтът на фасадата не е извършен, но и тя е още по-занемарена.

Втората фирма, „Галакси пропърти груп“, е собственост на „Солатер“ ЕООД. Зад компанията, посочва „Клуб Z“, позовавайки се на Търговския регистър, стоят основателите на „Винпром Пещера“ Антон Желев и Атанас Петров.

Зловещите останки от една от изгорелите сгради. Снимка: БГНЕС

Зловещите останки от една от изгорелите сгради. Снимка: БГНЕС

По време на пресконференцията в Пловдив кметът Тотев отказа по същество да коментира пожара, докато все още разследването е в ход. По думите му обаче до момента нямало подадени проектни предложения за строеж на мястото на паметниците на културата.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Вижте още: ДИМИТЪР КУДОГЛУ, ЕДИН ДОБЪР ЧОВЕК

И представител на държавната власт пристигна в града под тепетата заради пожара, опустошил няколко от емблематичните местни сгради. Лично министърът на културата Вежди Рашидов дойде на инспекция.

„Ръководството на Министерството на културата ще излезе с ясна и категорична позиция – заяви той пред „Фокус-Пловдив“. – Моята позиция е, че сградите трябва да бъдат възстановени. Веднъж завинаги собствениците, когато взимат или стават собственици на паметници на културата, трябва да знаят, че заедно със собствеността носят и отговорности.”

Вежди Рашидов лично на инспекция в Пловдив. Снимка: БГНЕС

Вежди Рашидов лично на инспекция в Пловдив. Снимка: БГНЕС

Рашидов коментира още, че всеки собственик на сграда-паметник на културата е длъжен да се грижи за имота си и че е напълно погрешна идеята, че ако се изгори или събори дадено здание с подобен статут, това дава право на притежателя му да издигне каквото си поиска на негово място.

„Ще се научат като собственици да си ги възстановяват – коментира още той. – Всичко, което е било съборено, може да се възстанови. Аз категорично ще настоявам паментици на културата да не се рушат и да не променят вида си.“

Прокуратурата и полицията разследват причините за пожара. От днес започва работа и Инспекторатът за опазване на културното наследство.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах