Софийска филхармония МЕГАБОРД

Складове във Великобритания и САЩ – сцена за Ралф Файнс в образа на Макбет

Темата е особено актуална в контекста на убийственото присъствие на авторитарните режими по света

Ралф Файнс и Индира Варма ще бъдат крал и лейди Макбет. Снимка: Oliver Rosser/Shakespeare Theater Company - Складове във Великобритания и САЩ – сцена за Ралф Файнс в образа на Макбет

Ралф Файнс и Индира Варма ще бъдат крал и лейди Макбет. Снимка: Oliver Rosser/Shakespeare Theater Company

Ралф Файнс и Индира Варма са крал и лейди Макбет в нова постановка на Шекспировата трагедия, съобщават британските издания. Спектакълът е интригуващ с избора си на сцена – вместо в най-престижните британски театри, ще се играе в складове в Ливърпул, Единбург и Лондон, а по-късно във Вашингтон, САЩ.  

Нетрадиционното решение е на режисьора Саймън Гудуин, който вече е работил с двамата актьори в Националния театър в Лондон през 2015 г.

Файнс и друг път се е въплъщавал в персонажи на Шекспир, играл е в „Ромео и Жулиета“, „Хамлет“, „Ричард III“, „Антоний и Клеопатра“, а през 2011 г. снима в Сърбия филмова версия на „Кориолан“.

„Макбет“ е пиеса, която е винаги актуална, но с войните в Украйна и Судан и с убийственото присъствие на авторитарни режими по света, пиесата изглежда особено съвременна – коментира Файнс. – Но изследването на Шекспир върху умовете на неговите герои, тяхната интимна природа, придава на пиесата брилянтния и ужасяващ фокус.“

Варма, която ще се въплъти в Лейди Макбет, коментира, че отдавна иска да изследва „връзката на двамата, изпълнена с обременености“.

„Темите за амбицията и покварата все още се усещат смразяващо остри в нашия съвременен свят“, казва актрисата.

„Макбет“ е продукция на „Wessex Grove“ и „Underbelly“ в партньорство с Шекспировата театрална компания в САЩ, на която Гудуин е артистичен директор от 2019 г. Премиерата ще бъде през ноември в Ливърпул, през януари спектакълът ще се играе в Единбург, през февруари и март ще бъде в Лондон, а през април – във Вашингтон.

Билетите за спектаклите във Великобритания влизат в продажба от юни, а в САЩ вече се предлагат като част от абонаментен план за шест спектакъла на Шекспировата компания отвъд океана. Цените започват от 324 долара за шестте заглавия и стигат до 624 долара.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах