VivaPay

Скок в онлайн продажбите от книжарници във Великобритания

Англичаните се готвят за дълга изолация, поръчвайки 400% повече литература

„Властелинът на пръстените“ е една от книгите, на които британците решават да посветят времето си, докато трае карантината. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Скок в онлайн продажбите от книжарници във Великобритания

„Властелинът на пръстените“ е една от книгите, на които британците решават да посветят времето си, докато трае карантината. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Покрай карантината заради коронавируса по света се забелязват няколко полижителни тенденции. Мегаполисите отчитат значителен спад в нивата на замърсяването на въздуха, а книжарниците отбелязват нарастване на онлайн продажбите, пише „Гардиън“.

Във Великобритания хората днес разполагат с повече свободно време и вероятно това е една от причините читателите да поръчват романи. И макар у нас книжарниците да изпитват затруднения с плащането си към издателствата, в новосъздалата се ситуация „Уотърстоунс“ – най-голямата верига книжарници на Острова, съобщи, че онлайн продажбите ѝ са се повишили с 400% в сравнение с миналата седмица, когато физическите им магазини все още бяха отворени.

Сред класическите заглавия, които се търсят най-много, са „Сто години самота“ и „Любов по време на холера“ на Маркес, „Великият Гетсби“ на Ф. Скот Фицджералд, произведения на Тони Морисън, Силвия Плат… Много поръчвани са и съвременните романи като „Щиглецът“ на Дона Тарт и „Малък живот“ на Ханя Янагихара. Докато мерките на карантината в цяла Европа се затягат, британците купуват антиутопични четива като „1984“ на Оруел, „Прекрасният нов свят“ на Олдъс Хъксли и особено „Историята на прислужницата“ на Маргарет Атууд.

„Nielsen BookScan“, компанията, която изследва книжния пазар във Великобритания, отчита и повишение в продажбите на „Война и мир“, „Властелинът на пръстените“ и „По следите на изгубеното време“. Миналата седмица с 35% повече са купувани книгите с твърди корици, 77% повече учебниците. Спаднало е търсенето на нехудожествената литература. Като цяло, изследването на „Нилсен“ показва, че хората в Обединеното кралство се готвят за дълъг период на изолация.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

От увеличеното свободно време се възползват и редица автори, Стивън Кинг например сподели в Туитър, че най-сетне е започнал „Одисей“ на Джеймс Джойс.

Разбирам я повече, отколкото очаквах, но трябва да кажа, че тази книга е наистина ши**но ирландска“, написа Краля на хоръра.

На голяма популярност се радват и онлайн групите за четене, а в новосформираната „Винаги съм искал да прочета това“ членовете „се срещат“ всеки понеделник, за да обсъждат класически художествени произведения.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg