VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

България изчезва с 9 души на час

Скоро няма да ни има на глобуса

 - България изчезва с 9 души на час

Всяка година Република България намалява с около 80 000 души, което прави около 212 души на ден или 9 души на всеки час. Всеки час българите стават с девет души по-малко! И в обозримо недалечно бъдеще просто ще изчезнат като нация. Няма да ни има на демографската карта, а вероятно и на географския глобус.

Демографската катастрофа притежава още и ясни етнически измерения, защото структурата на бързо намаляващото и умиращо българско общество се променя в полза на ромското и турското малцинство. През 2050 г. българските турци ще бъдат мнозинство (около 3,5 млн.) от общо 5-те милиона население на България. Точно това число – 5 млн. – се сочи в докладите на Европейския съюз и в докладите на редица международни институции, отдавна осъзнали трагизма на демографската ситуация у нас.

България се циганизира (1,3-1,5 млн. роми), ислямизира (1 300 джамии, най-голям относителен брой в Европа) и турцизира (в 3 области и в 45 общини преобладава турският етнос, засега), като тези тенденции се усилват с времето.

Топ 10
на най-печалните демографски факти

1. Българското население намаля под 7 милиона, колкото беше през 1947 г. (данните на НСИ са други, те не са верни);

2. Броят на новородените през 2015 г. е спаднал в сравнение с 2014 г. с 4 032 бебета. Намалението е с чудовищните 63‰ на година (данни на ИСР към МЗ);

3. По най-голяма смъртност на населението (15,7‰) България заема първо място в света, след нас са Лесото, Сомалия, Афганистан, Гвинея-Бисау, Уганда, Сирия и др.;

4. Вече имаме около 300 напълно обезлюдени села-фантоми (през 20111 г. бяха 183);

5. По официални данни на НСИ в 1 398 градове и села (26,2% от всички селища), в 3 области и в 42 общини етническите българи вече са малцинство;

6. България е европейски шампион по реална безработица на младите хора (официална 11%, реална 25%);

7. Разходите от бюджета за издръжка на ромите станаха 3,5-4 милиарда лева;

8. Нарастват социалните конфликти – блокадите, масовите протести и пикетите през 2015 г. са със 119% повече от 2011 год. (1 710 срещу 780);

9. По благополучие (Wellbeing) падаме на 140-то място, между Чад и Сенегал, от 155 страни;

10. Намалява интелигентността на нацията (National IQ Scores). Вече сме чак на 47-мо място, след Монголия, Молдова, Казахстан и др.

България е в демографска безпътица, и за разлика от безпътицата в икономиката, която е инспирирана от алчността на посткомунистическата върхушка и от нейния вроден инстинкт упорито да се стреми към чуждата собственост, тук проблемите са и заради абсолютната некомпетентност по отношение на демографските процеси на досега управляващите, а също така и поради удивителната им незаинтересованост от въпросите за изчезването на българската нация и за погиването на нашето отечество.
От всички правителства, управлявали България досега по време на прехода, само правителството на ГЕРБ включи в своята управленска програма специален приоритет 9.15 в сектор „Социална политика” с 4 цели (от № 29 до № 32) за борба и преодоляване на демографската криза. Определени надежди са насочени и към Националния съвет за демографска политика към Министерския съвет.


Петър Иванов е директор на Демографския институт към Българската академия на наука и изкуства.


Рубриката „Вашият коментар“ дава възможност на читателите на „Площад Славейков“ да станат и автори в сайта. Вие, нашите гости, често се изявявате във форума за коментари под статиите ни, но някои от текстовете заслужават отделна публикация. Затова ви каним сред нас! Очакваме вашите текстове, подписани с истинското ви име или с утвърдения ви в сайта псевдоним. Изпращайте своите материали, анализи, коментари или художествена литература, на имейл текстове на адрес mail@ploshtadslaveikov.com.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg