Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Скорсезе в интервю пред Ди Каприо: През 80-те щях да напусна киното

Лекарите му казали, че може да получи инсулт, ако продължи

Робърт де Ниро ме извади от почти смъртоносно състояние, споделя Мартин Скорсезе. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Скорсезе в интервю пред Ди Каприо: През 80-те щях да напусна киното

Робърт де Ниро ме извади от почти смъртоносно състояние, споделя Мартин Скорсезе. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Биографичният филм „Разяреният бик“ се оказал повратна точка в кариерата на Мартин Скорсезе, сподели режисьорът в интервю пред Леонардо ди Каприо. Двамата често работят заедно, в момента са в продукция на „Убийците на цветната луна“ (Killers of the Flower Moon). Разговорът им е проведен по повод закриващата вечер на фестивала „Трайбека“ в Ню Йорк, където „Разяреният бик“ ще има специална прожекция, съобщава „Индипендънт“.

Спортната драма от 80-те е първият филм на Скорсезе след негативните отзиви за „Ню Йорк, Ню Йорк“ от 1977 г. Във втората половина на 70-те Скорсезе се намирал в лош етап от живота си – както в кариерен, така и в личностен план. Тогава му помогнал Робърт де Ниро, актьорът в главната роля в „Разяреният бик“, който го спасил от „почти смъртоносно състояние“, разказва режисьорът.

След завършването на „Разяреният бик“ „не ми пукаше какво ще се случи с него, нито дали ще снимам нов филм“, казва Скорсезе. Но снима, след това излизат „Кралят на комедията“, „Добри момчета“, „Невинни години“, „Авиаторът“, „От другата страна“ и „Ирландецът“.

„Почти смъртоносната ситуация“, която Скорсезе описва пред актьора, е разказана малко по-детайлно в книгата „Създаването на „Разяреният бик“ на Джей Глени.

„Ставаше все по-трудно за мен да функционирам – както физически, така и психически, докато не се сринах – казва Скорсезе пред Глени. – Докторите ми казаха: „Не може да ходиш никъде, може да получиш мозъчен кръвоизлив всеки момент.“

Разбрал за състоянието на Скорсезе, Де Ниро го посетил, за да го пита:

„Какво искаш да правиш? Искаш да умреш, така ли? Или искаш да живееш и да видиш как дъщерята ти пораства и се жени?“

Де Ниро заявил, че няма друг режисьор, който ще се справи с режисурата на „Разяреният бик“.

„Ще бъдеш ли един от онези режисьори, които приключват след няколко добри филма?“, попитал актьорът накрая.

„Беше немислимо да продължа без Марти – споделя в същата книга Де Ниро. – Помня, казах му, че само той може да направи този филм специален. За мен нямаше други възможности, точка.“

„Убийците на цветната луна“, в който Де Ниро също има роля, ще тръгне през 2022 г. в „Епъл тв+“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90