POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Скотланд ярд е затънал в расизъм, хомофобия и мизогиния

Правителствен доклад във Великобритания разкрива потресаващи практики в лондонската полиция

Протестиращи призовават за отговорност на полицията пред Ню Скотланд Ярд в Лондон, Великобритания, 21 март 2023 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Скотланд ярд е затънал в расизъм, хомофобия и мизогиния

Протестиращи призовават за отговорност на полицията пред Ню Скотланд Ярд в Лондон, Великобритания, 21 март 2023 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В полицейските участъци на Лондон цари атмосфера на расизъм, хомофобия и мизогиния, от които на първо място страдат жените и децата, се казва в доклад на британска правителствена комисия, цитиран от Би Би Си. В доклада на комисията, ръководена от баронеса Луиз Кейси, се изброяват някои възмутителни практики, прилагани от лондонските полицаи.

Комисията за разследване на Скотланд ярд е създадена скоро след разплитането на трагичната история на Сара Еверард – лондончанка, която през 2021 г. е била похитена, изнасилена и убита от полицейския служител Уейн Казинс.

Правителствените разследващи са работили цяла година, а след като са открили някои сериозни нарушения, директорът на лондонската полиция сър Мак Роули е поднесъл извиненията си на съгражданите си.

Това е ужасно – заявил той. – Когато четеш този доклад, изпитваш цяла гама емоции, в които към яда се прибавят разочарование и срам.”

В 350-страничния доклад са изброени някои възмутителни случаи. На един от офицерите в полицията, сикх по религия, колегите му отрязали брадата, защото решили, че това ще бъде смешно. На друг сикх поставили тюрбана в кутия за обувки. И брадата, и тюрбанът са изключително важни за религията на сикхите и това за тях е равносилно на богохулство.

Друг полицай, мюсюлманин, открил парче свинско в обувки, поставени в шкафа му за дрехи. Полицаите освен това открито се подигравали на свой чернокож колега, който не криел, че е гей. Те непрекъснато скривали неговите вещи и полицейската му униформа, счупили и шкафчето му. Всеки пети полицай, принадлежащ към ЛГБТ+ обществото, се е сблъсквал с хомофобия сред колегите си.

Начинаещите служители на полицията пък били принуждавани да минават през унизителни „церемонии за посвещаване”. В някои такива случаи „зайците” били натиквани под душовете, където върху тях уринирали „старите кучета”. В други ситуации ветераните принуждавали новаците да изяждат огромни количества храна – жените например били насилвани да ядат чийзкейк, докато започнат да повръщат. Издевателствата над полицаи жени също били много – най-редовно в техните коли били подхвърляни найлонови пликове с урина.

Престъпленията, извършвани от полицаи, също не били малко. Освен изнасилването на Еверард, по време на разследването на комисията зад решетките се озовал още един полицай – Дейвид Керик. Той бил признат за виновен за цяла серия изнасилвания, сексуален тормоз и използване на мъчения.

Според водещата разследването баронеса Кейси вече е разрушена цялостната представа на жителите на Великобритания за нормалната работа на полицията. Особено силно това важи за етническите малцинства. Изводите, отбелязани в доклада, са, че те са подлагани на „прекомерен контрол и не са достатъчно защитени”. При това, твърдят хората на баронеса Кейси, това продължава вече не едно десетилетие, защото ръководството на Скотланд Ярд упорито отказва да предприеме мерки за изкореняване на културата на сплашване и дискриминация, която царува в полицията.

Баронеса Кейси напомня, че подобно разследване е било проведено през 1999 г. след убийството на чернокож тийнейджър от полицейски служител. Изводите, до които комисията е достигнала тогава, са принципно същите. Затова в заключителната част на правителствения доклад се казва, че лондонската полиция е „институция, затънала в расизъм”.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg