Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Скрита от десетилетие картина на Баския се появи в реклама

„Равно на Пи” по случайност е във фирмената тоналност на световна бижутерска къща

Бионсе, Джей-Зи и картината на Баския в рекламата на „Тифани“ - Скрита от десетилетие картина на Баския се появи в реклама

Бионсе, Джей-Зи и картината на Баския в рекламата на „Тифани“

Картината на Баския „Равно на Пи“ (1982) се появи в реклама на бижутерска къща „Тифани“, съобщава „Арт Нюзпейпър”. Картината, която не е показвана пред публика от 1996 г., наскоро е станала собственост на Tiffany & Co. Певицата Бионсе и съпругът ѝ – рапърът Jay-Z, са лицата на рекламния клип, посветен на любовта в съвременния свят. Костюмът и позата на седящия в кресло Jay-Z пък са препратка към знаменития образ на Баския от корицата на сп. „Ню Йорк“ от 1985 г.

В творчеството на Жан-Мишел Баскиа (1960 – 1988) са широко застъпени елементи на уличното изкуство – фигуративни изображения и надписи. Произведенията му се оценяват високо на съвременния пазар на изкуство. През 2017 г. неговата творба „Без име“ беше продадена от аукционна къща „Сотбис“ в Ню Йорк за рекордните за художника 110,5 милиона долара. Картината „Равно на Пи“ е рисувана в звездната за него 1982 г. и съдържа разпознаваеми за творчеството му елементи – корони и черепи. Основният ѝ оттенък е тюркоазен, наричан „яйца на дрозд“, който по една случайност е фирменият цвят на „Тифани“. За пръв път картината е предложена на търг през 1990 г., две години след смъртта на художника, но тогава не са се намерили купувачи за нея. През 1996 г. е продадена за 253 хил. долара на миланските бижутери Алберто и Стефания Сабадини. Оттогава тя е показвана единствено през 2018 г. като част от интериора на дома на Сабадини в Милано към публикация в списание за обзавеждане.

Смята се, че компанията LVMH, която притежава „Тифани“ и е собственост на колекционера на изкуство Бернар Арно, е купила картината от семейство Сабадини за сума между 15 и 20 млн. долара. В бъдеще „Равно на Пи“ ще бъде изложена в най-стария бутик на бижутерската марка на Пето авеню в Манхатън, познат от филма с Одри Хепбърн „Закуска в Тифани“.

В рекламата с Бионсе и Jay-Z има много препратки и към филма, като се започне с черната рокля на Бионсе, изпълнението на евъргрийна „Moon River“ и 128-каратовия диамант, който преди Бионсе е носен само от Одри Хепбърн и Лейди Гага.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg