Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Скритият Купидон на Вермеер ще се появи в зрелищна изложба в Дрезден

Реставраторите приключиха възстановяването на картините на нидерландския художник, в които бе открита скритата фигура

Купидонът е бил покрит с боя години след завършването на картината на Вермеер. Снимка: Държавни художествени колекции - Дрезден  - Скритият Купидон на Вермеер ще се появи в зрелищна изложба в Дрезден

Купидонът е бил покрит с боя години след завършването на картината на Вермеер. Снимка: Държавни художествени колекции - Дрезден

Голяма изложба на Ян Вермеер ще бъде открита в Дрезденската галерия през пролетта. В момента тече усилена подготовка за експозицията, която се очаква да бъде една от най-зрелищните в историята на обновения музей в Дрезден. Изложбата ще протече от 19 март до 27 юни в неотдавна реставрираната сграда Земпербау – Дрезденската галерия за стари майстори, построена през 1847-1855 г. от архитекта Готфрид Земпер в стил неоренесанс.

Ще бъдат представени десет картини на Вермеер, в това число и „Момиче, четящо писмо до отворен прозорец”. Това е картината, в която по време на реставрация бе открита „картина в картината” – изображение на разголен Купидон на стената зад основната фигура. В съобщението, разпространено от пресслужбата на Държавните художествени колекции на Дрезден се казва, че сред останалите картини, които ще бъдат изложени, са „Жена в синьо, четяща писмо” (ок. 1663 г.), предоставена от Райксмузеум в Амстердам, и „Момиче до клавесин” (1670-1672) от Националната галерия в Лондон.

Нарисуваната около 1657 г. „Момиче, четящо писмо до отворен прозорец” се намира в градската колекция на Дрезден от 1742 г. и една от общо 35 картини, за които безспорно е сигурно, че са дело на Вермеер. Доскоро се смяташе, че фигурата на Купидон, която заема дясната горна част на платното, открита чрез рентгенография през 1979 г., е покрита с боя от художника.

Вижте още: СКРИТ КУПИДОН СЕ ПОЯВИ В КАРТИНА НА ВЕРМЕЕР

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

По време на реставрацията обаче става ясно, че фигурата е замазана много години след смъртта на Вермеер. Същата картина виси на стената и зад фигурата в „Момиче до клавесин”. Учените предполагат, че това може да е реална картина, принадлежала на Вермеер – в описа на имуществото на вдовицата му от 1676 г. присъства картина, наречена „Купидон”. След реставрацията картините са придобили точно вида, в който ги е оставил художникът преди смъртта си.

В подготвяната изложба ще бъдат включени рисунки, печатна графика, скулптури и историческа мебел. Един от разделите ще бъде посветен на живописната техника на Вермеер и на процеса по реставрация на „Момиче, четящо писмо до отворен прозорец”.

Заедно с платната на Вермеер ще бъдат изложени и произведения на други нидерландски майстори на жанровата живопис като Франс ван Миерис Старши, Герард Терборх и Питер де Хох.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах