Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Съкровище на 2 хил. години откриха под „Света Неделя“

Последният му притежател Селвий Калист е бил заможен човек, с достъп до двореца

Близо 3 хиляди сребърни монети са били крити от някогашния си притежател под площад „Света Неделя“. Какви ли тайни още има в недрата на древна Сердика? - Съкровище на 2 хил. години откриха под „Света Неделя“

Близо 3 хиляди сребърни монети са били крити от някогашния си притежател под площад „Света Неделя“. Какви ли тайни още има в недрата на древна Сердика?

Съкровище на близо две хиляди години излезе от сърцето на древна Сердика, при храма „Света Неделя“. Точно под входа на днешния хотел „Балкан“ при разкопките на античния град археолозите са открили скрито гърне с 2976 сребърни монети – най-голямата находка от такъв тип, откривана някога в града, любим на император Константин Велики. Строго пазеното някога от притежателите си богатство скоро ще стане достояние на столичани и гостите на града – в Музея за история на София.

Имането, скрито в керамично гърне с капак, е събирано поне сто години и дори за времето си е имало солидна стойност. Последно съкровището, чието тегло е повече от 13 килограма, е принадлежало на Селвий Калист, римски гражданин с гръцко фамилно име – съдят археолозите от издрасканото на стената на съда име.

Съдът, пазещ ценния товар, е бил укрит в скривалище в пода на едно от помещенията на т.нар. Голяма сграда пред ЦУМ, обясни пред „Площад Славейков“ заместник-кметът на София Тодор Чобанов. Умишлено в пода на помещението, който представлява инсталация за отопление, е бил издълбан специален тайник, в който гърнето със съкровището е било съхранявано.

Най-ранните монети в колекцията са от времето на император Веспасиан (69-79), а най-късните – на император Комод (177-192). Представени обаче почти всички императори и техните съпруги, дъщери или сестри от династията на Антонините – Нерва, Траян, Хадриан, Антонин Пий, Сабина, Фаустина Старша, Фаустина Младша, Криспина, Луцила.

За самия Селвий Калист се предполага, че е бил заможен, човек с достъп до двореца, каквато е вероятната функция на Голямата сграда. Първоначални хипотези, макар и спекулативни предвид ранния етап на изследването, сочат, че Калист може би е бил дори дворцов служител, предвид, че е разполагал с възможност да използва тези помещения за собствените си нужди.

В момента експертите в Националния археологически институт с музей при БАН извършват консервация на находката. След това ѝ предстои тя да бъде показана в Музея за история на София, чието официално откриване е на 17 септември. Консервацията обаче ще отнеме време, имането ще премине и през каталогизация, така че навярно столичани и гостите на града ще могат да го видят след около година.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg