Скрижалите от Мъртво море се оказаха фалшификат

Създадени са през ХХ в. върху кожа от обувки от римско време

Още през 2017 г. експерти изразиха съмнение, че скрижалите, придобити от Стив Грийн, не са автентични. Снимка: Колекция „Шойен“ - Скрижалите от Мъртво море се оказаха фалшификат

Още през 2017 г. експерти изразиха съмнение, че скрижалите, придобити от Стив Грийн, не са автентични. Снимка: Колекция „Шойен“

Когато Стив Грийн плаща милиони долари от семейното си наследство за 16 фрагмента от древните скрижали от Мъртво море, те изглеждат реликва, подходяща за Музея на библията във Вашингтон, стопанисван от семейството му. Проверка на експерти обаче доказва притеснението на мнозина – артефактите не са част от най-важните археологически находки на всички времена, отбелязва „Гардиън“.

Фрагментите а с библейски текстове са просто фалшификат, създаден през ХХ в. от стара кожа от обувки, потвърди доклад на екип от петима експерти. Те прекарват шест месеца, анализирайки всеки от артефактите, за които още през 2017 г. се появиха съмнения в автентичността им. Когато ги купува, Грийн не оповестява срещу каква сума ги получава. Шестнадесетте къса пергамент са придобити между 2009-а и 2016 г. и според „Нешънъл джиографик“ за тях Грийн е дал голяма част от финансите си.

Експертите разкриват как точно е извършена измамата, за да бъдат заблудени купувачът и редица изследователи и музейни куратори: използваната кожа не е съвременна, а от римско време, вероятно от сандали или ботуши. Обработена е така, че да наподобява пергамент. Текстът е копиран от древни еврейски ръкописи на иврит. Експертите доказват, че буквите са добавени, след като кожата е била изкуствено състарена.

Разкритието по никакъв начин няма да навреди на автентичността на другите известни скрижали от Мъртво море, вече доказани като оригинали. Това са и най-старите парчета от еврейската библия, датирани от 400 г. пр. Хр. до 300 г. сл. Хр. Те са открити през 40-те години на миналия век в глинени съдове в пещера в Палестина.

Америка за България

Фалшивите артефакти бяха изложени под щадяща светлина в изложбата „Скрижали от Мъртво море“. Те ще бъдат преместени преди музеят отново да отвори врати след края на карантината в Америка, наложена заради разпространението на коронавируса.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg