Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Скрижалите от Мъртво море се оказаха фалшификат

Създадени са през ХХ в. върху кожа от обувки от римско време

Още през 2017 г. експерти изразиха съмнение, че скрижалите, придобити от Стив Грийн, не са автентични. Снимка: Колекция „Шойен“ - Скрижалите от Мъртво море се оказаха фалшификат

Още през 2017 г. експерти изразиха съмнение, че скрижалите, придобити от Стив Грийн, не са автентични. Снимка: Колекция „Шойен“

Когато Стив Грийн плаща милиони долари от семейното си наследство за 16 фрагмента от древните скрижали от Мъртво море, те изглеждат реликва, подходяща за Музея на библията във Вашингтон, стопанисван от семейството му. Проверка на експерти обаче доказва притеснението на мнозина – артефактите не са част от най-важните археологически находки на всички времена, отбелязва „Гардиън“.

Фрагментите а с библейски текстове са просто фалшификат, създаден през ХХ в. от стара кожа от обувки, потвърди доклад на екип от петима експерти. Те прекарват шест месеца, анализирайки всеки от артефактите, за които още през 2017 г. се появиха съмнения в автентичността им. Когато ги купува, Грийн не оповестява срещу каква сума ги получава. Шестнадесетте къса пергамент са придобити между 2009-а и 2016 г. и според „Нешънъл джиографик“ за тях Грийн е дал голяма част от финансите си.

Експертите разкриват как точно е извършена измамата, за да бъдат заблудени купувачът и редица изследователи и музейни куратори: използваната кожа не е съвременна, а от римско време, вероятно от сандали или ботуши. Обработена е така, че да наподобява пергамент. Текстът е копиран от древни еврейски ръкописи на иврит. Експертите доказват, че буквите са добавени, след като кожата е била изкуствено състарена.

Разкритието по никакъв начин няма да навреди на автентичността на другите известни скрижали от Мъртво море, вече доказани като оригинали. Това са и най-старите парчета от еврейската библия, датирани от 400 г. пр. Хр. до 300 г. сл. Хр. Те са открити през 40-те години на миналия век в глинени съдове в пещера в Палестина.

Фалшивите артефакти бяха изложени под щадяща светлина в изложбата „Скрижали от Мъртво море“. Те ще бъдат преместени преди музеят отново да отвори врати след края на карантината в Америка, наложена заради разпространението на коронавируса.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах