Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Скулптор вае отпечатъци на душата

Стоян Дечев открива самостоятелна изложба в галерия „Васка Емануилова“

 - Скулптор вае отпечатъци на душата

Отпечатъкът на тялото и душата, въпросите за присъствието и отсъствието – това са темите, които изследва изложбата на Стоян Дечев „Изкуствената кожа“ в столичната галерия „Васка Емануилова“. Експозицията ще бъде открита на 26 март и ще може да бъде разглеждана до 18 април.

От древни времена хората са създавали легенди и сказания, които да изразят сложните връзки между отпечатък и форма, тяло и душа, да разкрият магичността на света. Улавянето на сянката, очертаването на формата на тялото, вграждането на дреха в основите на нова постройка са се считали за ритуали, които са въздействали пряко върху човека и неговата съдба.

Изложбата на Стоян Дечев представя съвременна интерпретация на тази тема и я въплъщава в скулптурни обекти. Авторът се занимава с отпечатъците или, по собствените му думи – опаковките на своето тяло, за да сподели това с останалите и да предаде определен опит и познание за света. Работните дрехи на художника са превърнати в монументални обекти, а формата им носи следите от тяхната употреба.

Дечев е роден през 1978 г., живее и работи в София. Има множество самостоятелни и групови изложби у нас, както и в Корея и Ливан.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg