Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Скулптура без светлина не може, защо да не е отвътре?

Александър Хайтов, смаял обществото със светещи паметници на Самуил и Иван Срацимир, даде ново обяснение за изкуството си

„Аз 40 години повече практика имам в това отношение, 12 години съм учил занаят“, каза създателят на Самуил пред „Света София“ Александър Хайтов. Снимка: Емил Георгиев - Скулптура без светлина не може, защо да не е отвътре?

„Аз 40 години повече практика имам в това отношение, 12 години съм учил занаят“, каза създателят на Самуил пред „Света София“ Александър Хайтов. Снимка: Емил Георгиев

Скулпторът Александър Хайтов, чиито последни две творби – цар Самуил в София и Иван Срацимир във Видин – се прочуха със светещите си елементи, даде ново обяснение за нововъведението, което предизвика сериозни обществени брожения. В предаването „Комбина“ на Нова телевизия той интерпретира по сравнително неочакван начин ролята на светлината в скулптурната композиция:

„Светлината винаги е участвала в скулптурата, без светлина никой не я възприема. Така че какво от туй, че свети отвътре една скулптура? Това [критиката за паметниците] идва от хора, които нямат представа от това нещо. Аз 40 години повече практика имам в това отношение, 12 години съм учил занаят“.

В защита на мигащите паметниците се намеси и сестрата на Александър Хайтов – Елена, също в студиото на телевизията. Вземайки думата, тя добави:

„Наистина е несериозно. Никой не пита защо Айфеловата кула свети с 15 хиляди крушки и всички се възхищават. Защо светят паметниците? Изглежда не разбират от символ. Как така да не свети? Той не да свети, той трябва да искри! Това е нашето минало, нашата история. Защо трябва да се задава такъв въпрос? Ами ще свети“.

В репортаж на Нова телевизия отпреди няколко дни Александър Хайтов даде друго определение на светлината в паметниците си – по отношение на Иван Срацимир (вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА). Тогава той обясни, че българската традиция има последователността бяло, зелено и червено – така че защо и трите кръста на монумента на владетеля да не блещукат по този начин.

Оказа се още, че навярно скоро България ще има и нов паметник, озарен от светлина (отвътре) – на Борис I Покръстител. Къде и кога ще се появи – тръпнем да узнаем…

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах