POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Скулптура на Бранкузи продадена за 57,3 млн. долара

„Заспалата муза“ с нов рекорд за румънеца, чиито творби рядко излизат на пазара

Творбата е една от шестте бронзови версии на скулптурата „Заспалата муза“ на Константин Бранкузи. Снимки: Кристис - Скулптура на Бранкузи продадена за 57,3 млн. долара

Творбата е една от шестте бронзови версии на скулптурата „Заспалата муза“ на Константин Бранкузи. Снимки: Кристис

Творба на Константин Бранкузи бе продадена за рекордните за скулптора 57,4 милиона долара на търг на „Кристис“ в Ню Йорк. „Заспалата муза“, която изобразява легнала женска глава, висока 26 сантиметра, е излята през 1913 г. Аукционът протече при сериозен интерес с наддаване от най-малко петима души (на живо и по телефона), продължило 9 минути, предава „Ню Йорк Таймс“.

Търгът откри пролетната сесия в Ню Йорк, като на него бяха продадени 78% от 55-те предложени лота – за общата сума от 289,2 милиона долара.

„Заспалата муза“ е нов рекорд за Бранкузи (1876 – 1957), чиито работи по принцип рядко излизат на пазара. Очакваше се произведението, предложено от неназован парижки колекционер, да се продаде на цена между 25 и 35 млн. долара.

Рекордът за най-скъпо продадена скулптура е на Алберто Джакомети. Неговата „Сочещият човек“ (1947) бе купена на търг на „Кристис“ през май 2015 г. за 141,3 милиона долара.

Женската глава е една от шестте бронзови версии на скулптурата, направена от румънския художник първо от бял мрамор в Париж през 1909-10 г. Каменната версия в момента се намира в Музея Хиршхорн във Вашингтон.

Втората най-скъпо продадена работа на търга в Ню Йорк бе картината „Седнала жена, синя рокля“ на Пикасо (1939) – за 45 милиона долара, при очаквани най-малко 35. Платното бе предложено от гръцкия колекционер и финансист Димитри Мавроматис, който го купи на търг на „Кристис“ през 2011-а за 29 млн.

„Седнала жена, синя рокля“, Пабло Пикасо (1939)

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90