Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Скулптура на давещо се момиче в река плаши в Билбао

Лицето му се появява и потъва според приливите и отливите

Главата на момичето в реката се забелязва отдалеч. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Скулптура на давещо се момиче в река плаши в Билбао

Главата на момичето в реката се забелязва отдалеч. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Скулптура на момиче, потъващо и изплуващо обратно на повърхността, стъписва жителите на Билбао, Испания. На повърхността на река Нервион се показва единствено лицето и безучастния поглед на момичето, който изчезва и се появява отново в зависимост от приливите и отливите.

Автор на странната скулптура е мексиканецът Рубен Орозко, който твори в хиперреализма.  Озаглавено „Bihar“ (в превод от баски: утре), момичето от Нервион цели да предизвика дебат относно устойчивостта и човешките действия, които променят облика на планетата. Основното послание е, че хората трябва да осъзнаят, че „техните действия могат да ни потопят или да ни задържат на повърхността“, споделя авторът пред испанския сайт „Nius“.

Безучастният поглед е онова, което най-много плаши жителите на града. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато приливите и отливите се редуват, 120-килограмовата скулптура от фибростъкло ту се показва на повърхността, ту се дави отново – отражение на онова, което може да се случи, „ако продължаваме да залагаме на неустойчиви модели на живот“, допълва Орозко.

Скулптурата се е появила във водата на 23 септември, спусната от лодка посред нощ. Очаквано, произведението предизвика множество реакции и жителите на града коментират, че първоначално са се стреснали от лицето, подаващо се от водата, но по-късно осъзнали, че изражението на потъващото момиче дори не изразява шок или притеснение, а по-скоро мъка.

„Утре“ не е първата скулптура на Орозко, която предизвиква дебати в Билбао, преди две години артистът създава скулптура в реален размер на възрастна жена, седнала сама на пейка в парк. „Invisible Soledad“ успява да насочи вниманието на публиката към изолирания живот, който някои възрастни са принудени да водят.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах