Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Скулптура от въздух инсталираха в Ню Йорк (видео)

Отрицание на материалното, монументът разчита изцяло на въображението на публиката

Сред множеството кръгли шахти на нюйоркската улица изпъква един бял кръг, място за въображението да се развихри. Снимка: Стопкадър от видеото - Скулптура от въздух инсталираха в Ню Йорк (видео)

Сред множеството кръгли шахти на нюйоркската улица изпъква един бял кръг, място за въображението да се развихри. Снимка: Стопкадър от видеото

Нематериална скулптура, която разчита изцяло на въображението на публиката, се „издига“ пред историческата сграда Федерал Хол в Ню Йорк. Инсталирана на 29 май, „Afrodite Piange“ (Афродита плаче) е третата творба от цикъла със седем нематериални произведения на италианския артист Салваторе Гарау, които ще бъдат инсталирани в колкото е възможно повече градове по света.

Посветена на италианските изкуство и култура, „Афродита плаче“ е произведение, създадено с помощта единствено на въздуха. Скулптурата приема форма чрез въображението на наблюдаващия, но преди всичко не се намесва в околната среда и не може да се пресъздава в дигиталното пространство. Противно на популярните незаменяеми жетони (NFT), които масово нахлуха на арт пазара през последните месеци, скулптурите на Гарау не са съвкупност от пиксели, а тяхното отрицание.

Може ли произведение, което не съществува, да заживее собствен живот, дори на пазара, само чрез волята на създателя си? Попитан, Гарау отговоря положително.

„В момента, в който реша да „изложа“ нематериална скулптура на дадено пространство, тя започва да събира определено количество и плътност на мислите, създавайки скулптура в многообразни форми само чрез моето заглавие – казва той, цитиран от италианския културен институт в Ню Йорк. – Концепцията на моите скулптури е напълно различна от провокациите на Марсел Дюшан от началото на ХХ век или концептуалното изкуство от 60-те. Отсъствието на материя за мен е израз на любов към неизвестното и мистерията, на която почти цялото човечество е отдадено.“

„Афродита плаче“ е своеобразен протест срещу дигитализирането на изкуството.

„Живеем във време, в което физическото ни аз, нашето същество бива заменено от виртуалните ни изображения и глас (което също е невъзможно) – допълва Гарау. – Нашето същество от плът и кръв трябва да се съобразява с отсъствието, единствената истинска форма на присъствие в съвремието ни.“

„Афродита плаче“ все пак има някакво физическо измерение – на улицата пред Федерал Хол е разположен бял кръг с червена точка в центъра. Имагинерната скулптура е придружена от саундтрак с цигулката на Анна Тифу, китарата на Андреа Кутри и барабаните на самия Гарау, член на рок групата „Stormy Six“ през 70-те и 80-те години.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90