Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Скулптури на Вежди Рашидов в Арсенала на Венеция

Дарени или купени от най-стария Военно-морски музей?

 - Скулптури на Вежди Рашидов в Арсенала на Венеция

Арсеналът във Венеция вече притежава творби от Вежди Рашидов, гласи съобщение до медиите от пиара Радка Петрова на бившия министър на културата. Скулптурите „Ритуал 1“ и „Ритуал 2“ вече са собственост на най-стария Военно-морски музей, построен през ХI век, и ще бъдат наредени сред богатата колекция от модели на кораби, морска екипировка, котви и плавателни принадлежности.

От съобщението до медиите не става ясно купени ли са творбите или са подарени. Те бяха показани за първи път от своя автор през февруари тази година на Международната изложба за съвременно изкуство във Венеция CALL`ART, където Рашидов получи Награда на критиката.

„За нас е чест да имаме скулптури на един толкова талантлив творец със световна слава“, заявил Гулиелмо Вилгелмо, директор на Арсенала пред Вежди Рашидов във Венеция. На специална церемония Вилгелмо връчил на Рашидов почетния медал на музея. Малко по-късно българинът бил награден и с почетния Кехлибарен знак на общината във Венеция.

На церемонията във Венеция е бил представен и каталогът на изложбата CALL`ART, където на девет страници се разказва за творчеството на Вежди Рашидов. Поздрави на тържеството нашият скулптор получил от италианските художници Джорджо Целиберти, Адриано Пино, Джорджо Константино, артистичният директор на CALL`ART Габриеле Ромео, писателят Силвано Госпарини – автор на най-дългата книга-дипляна в света.

По-късно Целиберти поканил Рашидов в ателието си в близкия град Удине и го развел из своите работилници. Домакинът подарил на българския си колега своя скулптура.

Вежди Рашидов и Джорджо Целиберти в ателието на италианския художник

Вежди Рашидов и Джорджо Целиберти в ателието на италианския художник

Преди около година творба на Вежди Рашидов стана притежание на галерия „Уфици“ във Флоренция. А към Венеция скулпторът изпитва противоречиви спомени от 2010 г. – времето, когато бе министър на културата и гостува на Венецианския кинофестивал на разноски на българската актриса Мишел Бонев. Последва голям международен скандал, тъй като стана ясно, че тогавашният премиер Силвио Берлускони е натиснал италианския министър на културата да даде награда на Бонев за филма „Сбогом, мамо“.

Вежди Рашидов и Мишел Бонев се представят на Катрин Деньов, седнала на обед във венециански ресторант

Вежди Рашидов и Мишел Бонев се представят на Катрин Деньов, седнала на обед във венециански ресторант.

 

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg