Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Скункс за скункса

Кой е по-по-най в българската телевизия... „Господари на ефира“ срещу Би Ти Ви

След 15-минутно  преследване из нощна София Венелин Петков все пак не прие Скункса. - Скункс за скункса

След 15-минутно преследване из нощна София Венелин Петков все пак не прие Скункса.

По скунксовете ще ги познаеш. Придобилата вече култов статут в българската журналистическа среда антинаграда „Златен скункс“ бе връчена и на директора на новините в Би Ти Ви Венелин Петков, видяхме по Нова телевизия в понеделник вечерта. Но останахме някак с горчив привкус заради неприкритата междутелевизионна вендета…

Не, че Би Ти Ви, а и почти всички телевизионни и печатни медии, които в петък вечерта проспаха кървавите атентати в Париж, не си заслужава „Златния скункс“ – заслужава и още как. Да пуснеш новинарска емисия на запис без нито дума за събитията, които вече от близо час текат по всички световни агенции, си е голям гаф.

Санкциите обаче, изненадващо, не идват от обществото (което дава благословията си за телевизиите като ги гледа или бойкотира, както сме виждали впрочем) или от ръководството на медията – а от пряк конкурент.

Понеделник вечерта, около 21 часа, докато зрителите на Нова телевизия следят класата на „БИГ Брадър“, Боби Ваклинов от „Господари на ефира“ причаква Венелин Петков пред Би Ти Ви (вижте видео от репортажа тук). За да му връчи „Златен скункс“ с лукава усмивка и циничен на фона на събитията тон, с обяснението, че е за заради неадекватната реакция на новинарите в конкуренцията за атентатите в Париж. Порицава, да сме честни, и БНТ, и своята телевизия – Нова, че само са смутолевили за касапницата в емисиите си (Нова се забавили „поради редица програмни причини“, признава с половин уста), но с право осъжда факта, че национална медия си позволява емисия на запис в петък вечерта.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

След 15-минутно (според часовника на „Господари на ефира“) преследване из улиците на нощна София Венелин Петков все пак не взема Скункса – а в един момент го изхвърля в контейнер за смет. Ваклинов бърка в кофата и вади „наградата“ се заканва, че ще продължи да го гони с нея. От студиото на предаването Димитър Рачков авторитетно и приятелски „съветва“ Петков да си вземе „Златния скункс“ и толкоз. Посланието е ясно – едно на нула за Нова телевизия, ние сме велики професионалисти, те са боклуци.

Общото впечатление е за лична саморазправа – все пак отлично знаем, че предшественичката на Венелин Петков в „Новини и актуални предавания“ на Би Ти Ви Люба Ризова в момента е консултант по разследванията в „Господари на ефира“. И надали тя или някой от колегите ѝ би позволил да видим неадекватността на Нова телевизия покрай атентатите, увенчана със „Златен скункс“.

Какво ли? Да речем тероризирането на опечален българин с безсмислени въпроси.

В неделя сутринта в „Събуди се“ на телефона е включен адвокат Петър Величков – починалият при атентатите в Париж Себастиен Проази е кум на дъщеря му. Питат го – погребението кога е, а човекът, вече с треперещ глас, обяснява, че почти цялата събота са обикаляли морги и болници, за да намерят трупа на момчето. А водещата Мирослава Иванова достига връх на етиката със следващия си въпрос:

„Така или иначе, открили сте го вече. А погребението кога ще бъде?“

Малко след това приключва разговора с „благородното“:

„Добре, г-н Величков, няма да ви измъчваме повече“.

Ами… Не измъчвайте и нас, моля, с тази междумедийна ехидност. И Би Ти Ви се издъни, и Нова – така че „Господарите“ е добре понякога да бъдат и „господари на мълчанието“, за да опазят своето достойнство, колкото и малко да е останало. Както знаем – летвата на конкурента определя и твоята собствена.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах