СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Слънчево под шатрите на „Пловдив чете“ (видео)

Централният площад под тепетата става книжарница на открито от 12 до 18 юни

По време на литературния фестивал в Пловдив читателите могат да срещнат на живо любимите си писатели. Снимка: БГНЕС - Слънчево под шатрите на „Пловдив чете“ (видео)

По време на литературния фестивал в Пловдив читателите могат да срещнат на живо любимите си писатели. Снимка: БГНЕС

Ако времето не е приветливо в началото на новата седмица, когато започва „Пловдив чете“, може да разчитате, че под шатрите с книги на литературния фестивал ви очаква слънчево настроение. От 12 до 18 юни централният площад на града под тепетата ще стане най-голямата книжарница на открито в страната, където пловдивчани ще избират измежду най-новите заглавия на родния пазар.

Четиридесет български издателства ще представят не само най-добрата си продукция, а и много от своите автори. Ценителите на добрата литература в Пловдив ще могат да получат автограф от любимите си писатели и да поговорят с тях – с Георги Господинов, Милен Русков, Михаил Вешим, Антон Стайков, Александър Секулов, Здравка Евтимова, Емил Андреев, Емил Кало, Оля Стоянова…

Предстоят вечери, посветени поезията, с участието на Валентин Дишев, Владимир Левчев, Георги Гаврилов, Димана Йорданова, Добромир Банев, Ина Иванова, Йорданка Белева, Тома Марков, Петър Краевски, Петър Чухов… Срещи със своите читателите ще имат и чуждите автори Радомир Андрич и Йеремия Лазаревич (Сърбия), Макис Цитас (Гърция) и Хасан Еркек (Турция). Специален гост на фестивала ще бъде мимът Герасим Дишлиев-Геро.

Сцена за официалното откриване на 13 юни ще бъде Античният театър, когато ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“ – за най-изявен поет през изминалата година, както и „Златна четка“ – за най-добро оформление на книга.

В рамките на „Пловдив чете“ Министерството на културата и Община Пловдив ще връчат тазгодишните национални награди „Христо Г. Данов“. Категориите са 9 (с 18 подкатегории). В самото начало на фестивала местната община ще обяви деветото издание на своята Програма за финансиране на книги на пловдивски автори и важни за Пловдив издания.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg