Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Слънчоглед върху монета от 2 евро, посветена на Украйна

Латвия ще пусне специалната монета в началото на 2023 г.

Снимка: Банка Латвия - Слънчоглед върху монета от 2 евро, посветена на Украйна

Снимка: Банка Латвия

Монета от 2 евро със слънчоглед, посветена на Украйна, ще пусне в начолото на 2023 г. Банка Латвия, съобщава латвийската информационна агенция LETA. Работата по създаването на монетата продължава, вече е налице предварителният ѝ дизайн, съгласуван е с Европейската комисия и страните от Еврозоната, казват от банката.

Освен изображението на слънчоглед, на гърба на монетата ще бъдат изписани и думите „Слава на Украйна“. Автор на дизайна на монетата е художникът Кришс Салманис.

„Украйна е най-големият производител на слънчоглед и износител на слънчогледово олио в света. Но не само икономиката е важна в случая. Откакто Русия започна жестоката си война в Украйна, слънчогледът стана и международен символ на мира. Първите слънчогледи са използвани в Украйна като символ на мира още през 1996 г. Те са били посадени на Първомайската ракетна база за отбелязване на извеждането на ядреното оръжие от страната. Днес хората по цял свят използват слънчогледи, за да изразят подкрепата си за украинския народ“, се казва в съобщението на Банка Латвия.

Всяка от страните на Еврозоната може ежегодно да пуска две монети с номинал 2 евро, посветени на събития от национално, европейско или световно значение. Те са същите като обикновените монети от 2 евро, но специалният мотив е изобразен на едната страна заедно със символите на емитиращата държава.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90