„Слънчогледите“ на Ван Гог в карантина заради коронавируса

Лувърът затвори. Как реагират музеите по света на заплахата от епидемия

Лувърът остана затворен на 1 март, неделя. Служителите на музея се опасяват от зараза с коронавирус заради големите тълпи от посетители. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Слънчогледите“ на Ван Гог в карантина заради коронавируса

Лувърът остана затворен на 1 март, неделя. Служителите на музея се опасяват от зараза с коронавирус заради големите тълпи от посетители. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Голяма гостуваща изложба на Лондонската национална галерия, която трябваше да бъде открита утре, попадна в карантина в Токио, съобщава „Арт Нюзпейпър“. Националният музей на западното изкуство в Токио ще остане затворен до 16 март според указанията на японския министър на образованието, културата, спорта, науката и технологиите.

Така 60 шедьоври от Лондонската национална галерия, включително „Слънчогледите“ на Ван Гог, която напуска Европа за първи път, сега са попаднали в карантината на японския музей и са временно недостъпни за международната общественост.

Музеите по света и в Европа провеждат различни, сравнително некоординирани политики във връзка с опасността от разрастване на епидемията.

Лувърът затвори врати вчера поради опасенията на неговите 2300 служители от зараза с коронавируса, съобщиха световните медии. В съобщението на сайта на самия музей се казва, че той няма да бъде отворен на 1 март, неделя, без да се уточнява продължителността на доброволната музейна карантина.

Междувременно музеят „Д`Орсе“ в Париж обяви, че няма да отмени традицията за безплатно посещение в първата неделя от месеца. На страницата си във Фейсбук музеят прикани хората да посетят последния ден от изложбата „Юисманс арт критика“, който бе вчера. Днес, понеделник, „Д`Орсе“ традиционно е в почивка.

Айфеловата кула също не е затворила, става ясно от пост в официалната ѝ страница във Фейсбук. Снощи там е била проведена лекция за научните тайни на съоръжението, издигнато в края на XIX век от Густав Айфел.

Междувременно в Италия Ватиканът затвори древните римски катакомби, обичайно отворени за посетители, заради опасения от разпространението на вируса. Паскуале Якобон, секретар на Папската комисия за свещена археология, заяви пред „Ройтерс“, че групирането на посетители в малките тесни пространства във влажните катакомби създава идеални условия за разпространение на вируса.

Във Флоренция всички музеи, туристически обекти, ресторанти и магазини остават отворени. Градът обяви безплатен вход в държавните музеи от 6 до 8 март – инициатива, насочена към намаляване на страха. Очаква се днес след кратка карантина да отвори врати и прочутата Миланска катедрала, снабдена с нова система за билети, която да намали струпването на тълпи от хора.

Colibri april 2017

Вижте още: КОРОНАТА НА СТРАХА

КОРОНАВИРУС, ФЪШ-ФЪШ И НЕДЕЛНИЯТ ДУШ

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg