POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Слава“ – българският кандидат за Оскар

Стефан Денолюбов в кадър от филма „Слава“ - „Слава“ – българският кандидат за Оскар

Стефан Денолюбов в кадър от филма „Слава“

„Слава“ на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов е българският кандидат за „Оскар“, научи „Площад Славейков“. Заглавието бе избрано в Националния филмов център (НФЦ) от комисия от 7 специалисти, оглавявана от Александър Грозев. „Слава“ ще бъде предложен за най-престижната кинонаграда, в категорията „Чуждоезичен филм“.

До гласуването в НФЦ бяха допуснати десет филма – „Безбог“, „Пеещите обувки“, „Семейни реликви“, „Никой“, „Бензин“, „Воевода“, „Летовници“, „Сексакадемия: мъже“. „Слава“ получи 14 точки, следван от „Безбог“ с 10 точки.

От появата си „Слава“ триумфира на редица международни фестивали, за него „Ню Йорк Таймс“ написа, че е „впечатляваща, забавна кинопритча, заснета и монтирана в обезоръжаващ, документален стил“.

Вторият филм на Петър Вълчанов и Кристина Грозева е също толкова добър, колкото и предишният, „Урок“ (2014). Или малко повече, коментира в „Площад Славейков“ авторът ни за кино Емил Георгиев. Напук на всички внушения и клишета за липсата на пари, талант и възможности за снимане в България – особено на млади автори, Грозева и Вълчанов за две години направиха два филма, приети добре навсякъде по света. Има ли у нас други режисьори, постигали нещо подобно през последните 25 години?

Вижте още: ВТОРИ ДОБЪР УРОК ЗА БЪЛГАРСКОТО КИНО

ПЕТЪР ВЪЛЧАНОВ: ТАКА Е В БЪЛГАРИЯ, РАДВАМЕ СЕ НА 15 ЧОВЕКА В САЛОНА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90