Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Слава Иванова с най-големи шансове за шеф на БГ Лувъра

Следващата седмица музеят ще заработи пълноценно

Слава Иванова има най-големи шансове за директор на Националния музеен комплекс. - Слава Иванова с най-големи шансове за шеф на БГ Лувъра

Слава Иванова има най-големи шансове за директор на Националния музеен комплекс.

Слава Иванова, бившият директор на Националната художествена галерия, е с най-големи шансове да заеме директорското кресло на най-големия български музей, наричан неофициално БГ Лувър. До броени дни в Министерството на културата ще решат кой ще оглави институцията и да определя неговата политика.

На последното заседание на Министерския съвет преди Коледа бе гласувано постановлението за обединението на Националната художествена галерия и Галерията за чуждестранно изкуство в Национален музеен комплекс. Следващата седмица директорките им – Бисера Йосифова и Яра Бубнова, ще бъдат освободени от длъжност и може би ще им бъдат позиции в новия музей.

Слава Иванова бе уволнена от директорския пост в НХГ през септември 2013-а, по времето, когато Министерството на културата бе водено от Петър Стоянович. Тя ръководеше галерията от 2009 г. след уволнението на Борис Данаилов, който беше съветник на Стоянович. Близо 4-годишното й управление съвпадна с може би най-трудния период в историята на галерията – ремонти, местене на колекции, съпроводено със сложни процедури. Въпреки премеждията НХГ продължаваше да организира изложби в страната и чужбина. Уволнението й бе внезапно, с намерение да бъде опозорена със съмнения за злоупотреби. Отстраняването й изглеждаше като отмъщение на предшественика й, уволнен със същите мотиви от Вежди Рашидов.

Борис Данаилов бе подготвян за директор на БГ Лувъра по онова време, но намерението на Стоянович пропадна заедно с оставката на кабинета „Орешарски“.

Светлин Русев получи покана да оглави Националния музеен комплекс, но отказа. „Няма да ставам директор, – обясни Русев пред „Площад Славейков“. – Колкото и да им се иска на някои, аз не желая. Моята роля е да участвам единствено в оформянето на концепцията за новия музей.“

Сред обсъжданите имена за директор на БГ Лувъра е и изкуствоведката Ружа Маринска, която също е оглавявала преди години Националната художествена галерия.

БГ Лувърът ще бъде открит официално на 24 май. Но още следващата седмица ще заработи като самостоятелна институция. Предстои решението за концепцията на музея. Работна група, начело със Светлин Русев, трябва да излезе с подробно разработен тематико-експозиционен за БГ Лувъра – дали ще бъде мъртъв музей, представящ само миналото в изкуството, или ще има и зали за временни експозиции. Освен академик Русев, в работната група влизат още проф. Валентин Старчев, проф. Станислав Памукчиев, доц. Ружа Маринска, художникът Петко Дурмана, директорката на Софийска градска галерия Аделина Филева и Олга Арсова от Галерията за чуждестранно изкуство. Координатор на групата е архитект Иван Мечкунов, експерт в дирекция „Управление на собствеността“ в Министерството на културата.

БГ Лувърът ще бъде официално открит на 24 май.

БГ Лувърът ще бъде официално открит на 24 май.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90