Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Слава на Украйна“ се промъкна в приказка на Пушкин

Призивът поставен върху воински щитове в илюстрациите на руската „Приказка за цар Салтан“, ново издание на „Лист“

„Слава Украини“ (от укр. - Слава на Украйна) върху щитовете на воините в руската приказка. Илюстрация: Пенко Гелев - „Слава на Украйна“ се промъкна в приказка на Пушкин

„Слава Украини“ (от укр. - Слава на Украйна) върху щитовете на воините в руската приказка. Илюстрация: Пенко Гелев

Станалата емблематична след началото на инвазията на руските войски в Украйна фраза „Слава Украини“ (от укр. – Слава на Украйна) се появи в ново издание на „Приказка за цар Салтан“ от Александър С. Пушкин. Книгата е част от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“ на издателство „Лист“, в която намират място няколко от руските писатели, пострадали от властта в родната им страна – Осип Манделщам, Антон Чехов, Даниил Хармс, Лев Толстой. Самият Пушкин е бил в конфликт с управляващите, както става ясно от биографичната бележка в книгата.

 

Фразата „Слава Украини“ е изписана върху щитовете на тридесет и трима юнаци амфибии, които излизат от морето, за да пазят царството на княз Гвидон. Идеята за призива върху щитовете е на художника на илюстрациите Пенко Гелев.

„Шокът от войната в Украйна логично намери отражение и в страниците на книгите. Позволихме си да поставим този надпис в „Приказка за цар Салтан“, защото е важно да заявим съпричастност с жертвите от тази война. Смятаме, че Пушкин би бил на страната на страдащите – познавайки живота му, който приключва трагично, сме убедени, че той би одобрил подобно вмешателство“, коментира главната редакторка на издателство „Лист“ Гергана Димитрова.

Преводът на прочутата приказка в стихове е на Тодор Харманджиев.

Княз Гвидон. Илюстрация: Пенко Гелев

Трите сестри красавици, най-малката от които става царица, съпруга на цар Салтан. Илюстрация: Пенко Гелев

Илюстрация: Пенко Гелев

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90