POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Слава“ с номинация за европейската кинонаграда LUX

Българският филм спечели и главния приз в Единбург

Кристина Грозева и Петър Вълчанов на награждаването им на „София филм фест“ тази година. Снимка: Емил Георгиев - „Слава“ с номинация за европейската кинонаграда LUX

Кристина Грозева и Петър Вълчанов на награждаването им на „София филм фест“ тази година. Снимка: Емил Георгиев

 

Българският филм „Слава“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, който в последния ден на юни прибави още един приз – от фестивала в Единбург (един от най-старите в света), е сред номинираните за европейската кинонаграда LUX. Това е бе обявено в неделя, по време на международния филмов фестивал в Карлови Вари. Изборът на десетте заглавия, които ще се състезават за отличието демонстрира разнообразието на европейския филмов пейзаж и неговото значение в изграждането на социални и културни ценности.

След миналогодишната церемония, която отбеляза десетата годишнина от учредяването на отличието (тогава спечели германският филм „Тони Ердман“, на който в момента се снима американски римейк с Джак Никълсън), със своята селекция кинонаградата LUX продължава да демонстрира непредсказуемо разнообразие от жанрове и оригинални гласове от цяла Европа.

Освен „Слава“ са номинирани и още два филма с българско участие. „Белгийският крал“ на Питър Бросенс и Джесика Удуърт е сниман отчасти у нас и е създаден с участието на „Арт Фест“. Вторият е германско-австрийско-българската продукция „Уестърн“ на Валеска Гризебах, който разказва за група германски строителни работници, изпратени от фирмата си в България за изграждането на малка ВЕЦ. Филмът е сниман в околностите на Гоце Делчев, а български копродуценти са „Чучков брадърс“. Сред номинираните е и показваният у нас нов филм на Аки Каурисмаки „Другата страна на надеждата“.

Три от десетте филма в официалната селекция ще бъдат избрани и обявени в Рим в края на юли 2017 г. като окончателните финалисти за наградата за кино LUX за 2017 г. В знак на подкрепа на европейската филмова индустрия и за да могат да бъдат гледани навсякъде в Европа, те ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на Европейския съюз и показвани във всичките 28 страни на ЕС. По този начин Европейският парламент подкрепя културното разнообразие и дава възможност на европейски зрителите да гледат най-добрите филми и да дебатират по проблемите, които те повдигат.

Носителят на европейската кинонаградата LUX за 2017 ще бъде обявен на 15 ноември в Страсбург.

Ето къде може да гледаме „Слава“:

София

Дом на киното

4 юли (вторник), 20:30 ч.

Филмотечно кино „Одеон“

3 юли (понеделник), 20:30 ч.

4 юли (вторник), 18:45 ч.

6 юли (четвъртък), 14:15 ч.

Ямбол

8 юли, 21 ч.

Севлиево

8 Юли 21 ч.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС