Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Слава“ – втори добър урок за българското кино

Новият филм на тандема Кристина Грозева - Петър Вълчанов откри „Киномания“

Стефан Денолюбов в кадър от „Слава“.  - „Слава“ – втори добър урок за българското кино

Стефан Денолюбов в кадър от „Слава“.

„Слава“ – новият филм на Петър Вълчанов и Кристина Грозева – е също толкова добър, колкото и предишният, „Урок“ (2014). Или малко повече. Напук на всички внушения и клишета за липсата на пари, талант и възможности за снимане в България – особено на млади автори, Грозева и Вълчанов за две години направиха два филма, приети добре навсякъде по света. Има ли у нас други режисьори, постигали нещо подобно през последните 25 години?

За да разкаже своята история, „Слава“, както и „Урок“, се оттласква от необичайно, но реално събитие, в центъра на което стоят пари. В „Урок“ това беше новината от криминалната хроника „Задлъжняла учителка ограби банка“, в „Слава“ – сюжетът тръгва от „Кантонер намери куп пари на релсите и ги предаде в полицията“.

И двата филма са снимани в документална стилистика, като камерата плътно проследява героите в продължение на няколко дни. С времето натискът над персонажите расте и ги води до все по-непредсказуеми реакции. Но ако „Урок“ има една главна история – тази на учителката,  в „Слава“ имаме две успоредни, преплитащи се и сбъскващи се сюжетни линии.

Тук отново виждаме актьорите от „Урок“ Маргита Гошева и Стефан Денолюбов, но този път ролите им са разменени, а героите – коренно различни. Денолюбов е Цанко – самотен и може би малко необичаен кантонер. Заплатата му е 350 лв., но за разлика от много свои колеги, той не точи нафта от локомотивите, за да допълни приходите си до жизнения минимум. Вместо да краде, Цанко гледа зайци. И така, докато един ден, по време на поредния си обход, намира край релсите цял куп пари. Десетки или стотици пачки със столевки, разпилени край линията. Колко пари са и кой ги е изгубил – няма никакво значение. Важното е, че вместо веднага да почне да си тъпче джобовете, Цанко се обажда полицията…

Маргита Гошева е Юлия Стайкова – пиар в Министерството на транспорта. Идеята й е веднага да използа случая с „отговорния, честен служител“, за да отклони вниманието на медиите от аферата с преоценени и бракувани нови вагони, в която се е забъркал министърът. Стайкова е от онези безскрупулни, още сравнително млади жени, които поставят кариерата си над всичко и всички, а моралът, етиката и обикновената човещина са много назад в списъка на личните им приоритети.

Маргита Гошева с поредна силна роля в киното.

Маргита  Гошева с поредна силна роля в киното

Опитът на пиарката да използва кантонера в полза на министъра (и своя), води до някои съвсем неочаквани усложнения. Напражението расте като в трилър. Зад Стайкова стои министерството, полицията, държавата и много обикновени железничари, но това не значи, че тя ще бъде победител. Зад Цанко не стои никой. Той е сам срещу чудовището Левиатан, така че и неговите шансове също са нищожни.

„Слава“ не е съвършен филм, някои ситуации изглеждат преувеличени, може да бъде усетена и известна дидактичност. Но историята е разказана с много убедителни актьорски превъплъщения на Гошева и Денолюбов, уверено, увлекателно, емоционално – с хумор, но през сълзи. Грозева и Вълчанов отново доказват, че доброто кино е възможно, дори с малко пари, дори и у нас.

„Слава” е част от програмата на „Киномания”. Ето къде може да го гледате:

17 ноември от 19 ч. в Зала 1 на НДК
19 ноември от 18,30 ч. в „Одеон“
20 ноември от 17 ч. в G8
26 ноември от 18,45 ч. в Дом на киното
27 ноември от 16 ч. в „Евро синема“

Вижте още: ПРОГРАМА НА КИНОМАНИЯ 2016

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg