Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Слави Бинев ще остане. Всички от културата да напуснат

Време е зрителите да подкрепят артистите и да изчегъртат заедно чалгата

Слави Бинев категорично отказва да подаде оставка от председателския пост в Комисията по култура и медии. - Слави Бинев ще остане. Всички от културата да напуснат

Слави Бинев категорично отказва да подаде оставка от председателския пост в Комисията по култура и медии.

Слави Бинев явно ще се окопае в културата до последно. Докато и последният творец на държавна заплата я напусне. Така че всички театри, опери, оркестри и прочие творци на държавна заплата да приготвят молбите за напускане. Може би БНТ и БНР също трябва да свикват с тази мисъл, защото Бинев им готви апокалиптично отмъщение.

Тази сутрин по Би Ти Ви архонтът отново категорично отказа да подаде оставка от председателския пост в Комисията по култура и медии в парламента. Новата му версия за протестите срещу него е, че атаката не е от културата, а е политическа – от ДПС, Реформаторския блок и ГЕРБ. Ако е така – защо ГЕРБ и Реформаторите продължават да подлагат интелектуалците на това поругаване?!

„Поисках да видя всички договори на БНТ и БНР, за да преценя тяхната целесъобразност. А защо не и от Народния театър да покажат как изразходват средствата, които и без това не са много…“, закани се Бинев.

Очевидно гаврата с културата и медиите ще придобие неподозирани висоти. Цинизъм е да хвърляш подобно подозрение над театър, където стотинката се цепи на две и днес само името му е останало представително! През изминалата година финансовата криза в Народния театър, а и въобще в сценичните изкуства, се задълбочи дотам, че някои представления имаха постановъчен бюджет 200 лв. Слави Бинев може би и тези 200 лв. ще поиска да провери изхарчени ли са целесъобразно?

В немалко от културните институти все още си чакат парите за изиграни през годината спектакли. А обичайните заплати в театъра са между 500 и 800 лв. – нещо, което експертизата на Бинев в чалгата няма да му помогне да проумее. Същите хора, със заплати по-ниски от тези в градския транспорт, са готови да ги загубят, напускайки театъра, в който са мечтали да играят, за да се преборят срещу чалга арогантността на един депутат! Защото надали има човек в културата, който да е съгласен да управляват изкуството му така, както се стопанисва чалгата. Стига да не е работил в кръчмите на архонта и да е коленопреклонно благодарен за тази чест.

„Не ми пука какво ще каже за мен някой, който не ме харесва“, заяви по адрес на Александър Морфов Слави Бинев по Би Ти Ви. Явно не му пука и че никой в културата не го харесва. Бинев е в Народното събрание, а културата отвън. Нехаресването Бинев нарича театър и неспазване на закона! А отвращението от чалгата как би дефинирал, санкцията по кой закон е?

Пресконференцията на архонта и интервютата, които даде, ни дадоха достатъчно яснота по въпроса с културата на архонта. Тоест с липсата й. Той не е в състояние да различи изкуство от халтура, след като направи Микеланджело и Леонардо бояджии, и даде пример за високо изкуство с Ричард Клайдерман, чиито изпълнения всеки завършил Музикалната академия музикант би му подсказал, че са откровена халтура. Но за Бинев няма опасност да срещне такъв, нито пък творец от което и да е изкуство, защото между тези два свята сечение няма. Ще има сеч.

Колкото по-дълго културизмът остане в културата, толкова по-големи поражения ще нанесе върху нея. Досега творците бяха оставени да се оправят, както могат, със средства на ръба на оцеляването. С Бинев властта показа, че не й пука за културата – както на него не му пука за Морфов, Гърдев и Добчев. Не й пука и няма нищо против да я превърнат в посмешище.

Може би е време публиката да се намеси? След като избирателите години наред гласуват против, нека сега най-сетне да покажат кого харесват. Техният вот е билетът за представление. През 2013 г. българската публика е купила около 10 милиона билета за концерти, спектакли, музеи… Време е тези зрители да заявят на чия страна са, да излязат заедно с артистите, за да „изчегъртат“ чалгата от културата. Ако не го направят, след време децата им ще бъдат като Слави Бинев.

Ако бившият съдържател на БИАД все пак бъде прогонен от културата, за съжаление въпросът КОЙ ще дойде на негово място продължава да виси. Като изключим Стефан Данаилов, в този парламент няма друг експерт, който да заеме председателския пост в Комисията по култура и медии. Данаилов е човек с голям авторитет и във властта, и сред колегите си. Физически обаче той не е в състояние да поеме пост с подобна отговорност.

Впрочем, има и други „компетентни“ за тази комисия… И двамата ни „страхуват“. Единият е шефът на Слави Бинев – председателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов, собственик на кабелната телевизия СКАТ. Другият е Делян Пеевски, който всички знаем какво направи миналото лято…

Затова в Народния театър и Съюза на артистите може би са прави – Комисията по култура и медии е най-добре да се закрие в това Народно събрание.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg