Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Слави Бинев: Срещу мен има платени революционери

Най-глупавото нещо е да ми задавате културни въпроси

Слави Бинев заяви, че няма да подаде оставка като председател на Комисията по култура и медии. Снимка: Румен Добрев - Слави Бинев: Срещу мен има платени революционери

Слави Бинев заяви, че няма да подаде оставка като председател на Комисията по култура и медии. Снимка: Румен Добрев

Критиците на Слави Бинев според него са платени революционери. Твърдението на председателя на Комисията по култура и медии в парламента бе заявено от него на среща с медиите, която приключи преди минути в Народното събрание. По думите на Бинев интерес да подклажда недоволството в културните среди има… Цветан Цветанов заради присъствието му в Комисията за контрол над СРС-ата.

На въпрос кои са платените революционери, Александър Морфов и Явор Гърдев ли, Бинев заяви, че само може да предполага кои са. Според него те вършели това, което тълпата иска – да бият човека, паднал на земята. „Не мога да си представя, че хора, с които никога съм нямал вземане-даване, ме критикуват, все едно цял живот са ходили по мене, до мене, за мене…“, каза той и по-късно добави, че е видял много злобни погледи сред тези хора. „Не свиря, не пея, не стихоплетствам“, каза той.

Според него било нормално да бъдат ползвани за атака срещу него културните дейци: „Кои? Заради това, че може някой да им вземе паничките пред тях…, а други ей така, по инерция, за да задоволят може би някакво лично присъствие. Не мога да кажа. Има хора, които са увлечени от това – дайте да бием лошия.“

Слави Бинев призна, че не познава хората, които го критикуват (бел. ред. – Явор Гърдев, Александър Морфов, Иван Добчев, Божана Апостолова, Виктор Божинов….). Но е чувал за Александър Морфов, защото е ходил на негов спектакъл – „Хъшове“, придружен от главния редактор на „Преса“ Тошо Тошев. „Може да сте сигурни, че съм прочел повече книги от „Винету“, каза председателят на Комисията по култура и медии. Последната книга, която е чел, е „Кривата на щастието“ на Иво Иванов. Но даде пример, че може по цял ден слуша Клайдерман (бел. ред. – пианист, чиито изпълнения често са наричани „чалгата на класиката“.), но ако трябва да прави бизнес, който ще му носи пари, това ще е чалга клуб.

„Да ви кажа, не съм израснал по театрите, – продължи Бинев. – Едно време от Френската (гимназия) ни водеха всеки месец на театри и опера и ни заключваха там, за да не бягаме и ние правехме всичко възможно да…, защото това е някаква културна революция, общо взето. К’во да ви кажа – всяко нещо, което се налага насилствено, като че ли поражда точно обратния ефект… В никакъв начин нямам отмъщение към нещо, към което не принадлежа. Аз мисля, че мога да бъда удобен и полезен да създам система, която да даде възможност на тези хора могат да творят.“

Запитан коя е последната книга, която е чел, кои са любимите му български композитори, кое е последното представление или концерт, на който е ходил, Бинев отвърна: „Това е изключително глупава викторина, при условие, че самият аз казах, че нямам никакви претенции да съм най-интелигентният човек в света. Ще импровизирам в момента, защото никога не съм мислил – примерно обичам „Средното царство“ на Дейвид Уингроув (бел. ред. – британски автор на бестселъри в жанра научна фантастика)…, всъщност какво точно ме питахте? А, имаше културни въпроси! Това е най-глупавото нещо, което може да се случи. По-добре ме питайте за европейски фондове….“

Слави Бинев заяви, че няма да подаде оставка, според него той е най-подготвеният човек в парламента за комисията по културата и медиите. Въпросът с оставката му ще се реши единствено, ако му я поиска председателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов или ако се оттеглят зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов и областният управител на София-град Веселин Пенев. Двамата са назначения на Народна партия „Свобода и достойнство – част от Реформаторския блок, които от Патриотичния фронт искат да бъдат отстранени, ако не – ще оттеглят подкрепата си от правителството.

Има и трети вариант да си подаде оставката – ако протестиращите срещу него дадат аргументи, които да не са клишета. Чак тогава щял да каже: „Чао до скив“. За него твърдението, че е мутра, е клише, а не аргумент. Нямало нещо в биографията му, от което да се срамува.

Онова, което обещава на културата, е да воюва за техните пари. А на медиите: „Да излезем от глупавата ситуация, в която сме се насосали, защото живяхме в ужасно и срамно време за свободата на словото.“

Според Бинев единствено от Българската национална телевизия могат да се чувстват засегнати от негови действия заради организираните от него протести през април 2013 г. От медията реагираха в неделя срещу назначението на Бинев. „Видях хора, – каза той за БНТ, – които са изключително злопаметни и жестоки. Може би съм подходил неправилно към тях, но да видим какво е породило това мое поведение… Ако съм засегнал някого, готов съм да му се извиня“. Той нарече БНТ бюджетна телевизия, която се нуждае от обществен контрол как харчи парите на данъкоплатците.

В залата за пресконференции присъстваха неколцина представители на културата, за които бе обявено, че подкрепят Слави Бинев – Кин Стоянов, Мартин Захариев и Кристина Димитрова.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg