Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Слави Трифонов със заплаха към новия парламент

Единственият ангажимент към бъдещото Народно събрание според водещия – да работи по референдума му

Слави Трифонов започва писмото си с думите „Аз нали ви казах“, като добавя, че това е било заявено от три милиона и половина българи, освен от него. Снимка: БГНЕС - Слави Трифонов със заплаха към новия парламент

Слави Трифонов започва писмото си с думите „Аз нали ви казах“, като добавя, че това е било заявено от три милиона и половина българи, освен от него. Снимка: БГНЕС

В първия ден след изборите за Народно събрание бъдещите депутати вече имат поставен първия си ултиматум. Слави Трифонов излезе с отворено писмо до 44-ия парламент във връзка с прословутия си референдум от края на 2016 г. Телевизионният водещ дава две седмици след свикването на НС да започне работа по резултатите от допитването (и „безусловно да приеме волята на народа“) и още два месеца за приемането им. Иначе – ще има отвоюване на права.

„Ако след този срок вие не сте ги приели [конкретните законодателни решения за референдума] и не сте ги превърнали в закон, а само сте симулирали работа, отново ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да отвоювам гражданските си права – пише Трифонов. – Това ще направя сам. Какво ще направят другите два милиона и половина, които мислят като мен, не знам.“

Водещият започва писмото си с думите „Аз нали ви казах“, като добавя, че това е било заявено от три милиона и половина българи, освен от него. Според Трифонов парламентарните избори, проведени в неделя, са били „напълно безсмислени“, а „резултатът от тях практически възпроизвежда предишния парламент“, който „не беше харесван от никого“.

Слави Трифонов заявява, че „единственият ангажимент и задължение на новия парламент е безусловно да приеме волята на народа, изразена на референдума“. Тя включва приемането на мажоритарен избор на депутати в два тура, намаляване на партийната субсидия на един лев, както и задължително гласуване на избори и референдуми.

„Зад партиите има електорат, а зад референдума има народ“, завършва словото си Трифонов.

Предлагаме ви пълния текст на писмото, без редакторска намеса.

Дами и господа политици,

От много време, заради естеството на работата ми, боравя с думи. С много думи. По принцип смятам, че делата са по-важни, но и думите тежат. Та,… има четири думи, които ненавиждам да казвам. От всичките много думи… Те са:

Аз.

Нали.

Ви.

Казах.

Всъщност не ви го казах аз, а ви го казаха три милиона и половина българи. Те оглушително ви го изкрещяха на Референдума и вие упорито си запушихте ушите. И какво стана сега след тези избори? Проведоха едни напълно безсмислени парламентарни избори. Резултатът от тях практически възпроизвежда предишния парламент. Парламент, който не беше харесван от никого. Вчерашните избори са идеалното доказателство, че сегашната избирателна система е напълно изчерпана. Че единственото, което прави, е да възпроизвежда същите хора. Да възпроизвежда същите безсмислени политически комбинации.

Затова ще ви кажа още веднъж. Знам, че не сте го забравили, но повторението е майка на знанието:

Дами и господа, новоизбрани стари политици, и ти аптекарю, единственият ангажимент и задължение на новия парламент е безусловно да приеме волята на народа, изразена на референдума:

– мажоритарен избор в два тура

– намаляване на партийната субсидия на един лев

– задължително гласуване на избори и референдуми.

Затова ще направя следното:

Първо:

Давам на новия парламент две седмици от свикването му да започне конкретна работа по приемането на решенията на народа от референдума. Ако за две седмици вие не започнете работа по този въпрос, в началото на третата седмица аз ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да си потърся гражданските права.

Второ:

Ако постъпите правилно и в този двуседмичен срок започнете работа по промяната на законите, съобразно решенията на референдума, след това ви давам два месеца да приемете новите закони. Два месеца е достатъчно време да прецизирате и приемете конкретните законодателни решения.

Ако след този срок, вие не сте ги приели и не сте ги превърнали в закон, а само сте симулирали работа, отново ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да отвоювам гражданските си права.

Това ще направя сам.

Какво ще направят другите два милиона и половина, които мислят като мен, не знам.

И за финал ще ви кажа следното:

Зад партиите има електорат, а зад референдума има народ!

Слави Трифонов

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС