Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Слави в шоуто на премиера

Всеки, който подценява Борисов, рано или късно катастрофира

Искаше ли Слави победа? Всъщност, Трифонов не участваше в това шоу. Снимка: Стопкадър от шоуто - Слави в шоуто на премиера

Искаше ли Слави победа? Всъщност, Трифонов не участваше в това шоу. Снимка: Стопкадър от шоуто

Рядко отзивите за едно предаване са били толкова категорично и единодушно отрицателни. Гостуването на премиера при Слави Трифонов определено се превърна в темата на месеца. Нищо чудно броят на зрителите, които са си пуснали предаването за запис, за да видят какво толкова е станало, да е дори по-голям от този на проследилите гостуването на Бойко Борисов в шоуто на Слави Трифонов директно.

За да се уверят и те, че гостуването само по себе си е най-интересната част, а въпросите и отговорите бяха просто фон за излъскване на имиджа. Те явно не удовлетвориха жадните за революция.

Какви изводи можем да си направим от това интервю? То не е първото на Борисов при Слави, нито пък е първото при непрофесионални журналисти. В зората на демократичните протести министър-председателят прие на разговор дори хора от остриетата на протеста, но резултатът, ако помните, беше същият. Гръмки въпроси много, отговори – никакви.

Извод № 1 от сегашното гостуване на Бойко Борисов при Слави вероятно би трябвало да гласи, че професионално добре направените интервюта могат да се правят само от добри професионалисти. Слави е шоумен, музикант, звезда, флиртуваща с политиката, водещ на предаване, което слива шоуто с публицистиката, безспорно талантлив телевизионер и мениджър. Но едно не е, а и никога не е бил. Добър интервюиращ. В негова защита обаче ще кажа, че такива не са и 99% от професионалните колеги. Просто интервюто е изкючително тежък жанр, изискващ невероятно добра подготовка, много сериозен бекграунд, работа на цял екип (особено, ако въпросите засягат всички аспекти на управлението и икономиката), бърза реакция, добър изказ, психологическо превъзходство, артистичност дори, за да накараш човека пред теб да каже и онова, което си е обещал да премълчи.

Артистичността е даже особено необходима, когато интервюираният е с толкова висок ранг. За неизкушените от журналистиката ще кажа, че няма премиер или президент на държава, който да се явява на интервю спонтанно и неподготвен. (Това правило нарушават само българските външни министри в чужбина, но това е друга история.)

Първо, за да ти даде политик на такава позиция интервю, трябва екипът му да се съгласи. Това вече означава, че внимателно е премислено кой, къде, кога и какви въпроси ще зададе. Второ, вече вероятно се сещате, въпросите се очаква да се изпратят предварително, стиковат се, или ако не, най-малкото се обсъждат основните теми, по които ще върви разговорът.

Бойко Борисов е политик твърде отдавна, за да го подозирам в спонтанността на български външен министър в чужбина. Не, че не се е случвало да го хващат в крачка колегите, но за тв интервю, което той даде с идеята „да оправи комуникацията“, не вярвам да не е изконтролирал всичко. Което можем да наречем „цензура“, а можем да наречем и „професионализъм“. Да, не е модерно да се приписват каквито и да е положителни качества на Борисов, но всеки, който го подценява, рано или късно катастрофира. Каквито и кусури да има, Борисов е човек с рядко срещан политически инстинкт и е добре журналисти, съперници и опоненти да не го забравят, ако битката им с него наистина е с цел победа.

И тук отиваме към втория извод. Искаше ли Слави победа?

Всъщност, Трифонов не участваше в това шоу. Зададе въпросите на публиката, примиряваше се, когато не получаваше отговор и през цялото време създаваше впечатление, че не му е приятно да води този разговор. А може и наистина да не му е било. Може би е много трудно да съвместиш в едно ролята на шоумен, журналист и политик. Така даваш на публиката разнопосочни очаквания, които няма как да изпълниш. Или си журналист, или си политически опонент. Или си политически опонент, или си шоумен. Или си шоумен, или си журналист. Ако си и трите в едно, всички ще са недоволни.

Защо човек с огромния опит на Слави не успя да задоволи този път публиката си?

Мисля, че не той я подведе, а тя подведе него. Въпросите бяха задавани от неподготвени по всички разнообразни теми граждани. Не знам дали смятат, че са получили отговорите си. Трудно е да задаваш чужди въпроси и да настояваш докрай за отговора им. А още по-трудно е да настояваш за отговори, които вероятно не искаш да чуеш.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg