Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Слави Трифонов за сваленото шоу: Това е цензура

Не нарушавам нито един закон, нито договора си с Би Ти Ви, заяви водещият

Според Слави Трифонов в спряното от Би Ти Ви предаване няма „нищо по-специално от изчитането на едно писмо, което пуснах в интернет“.  Снимка: Емил Георгиев - Слави Трифонов за сваленото шоу: Това е цензура

Според Слави Трифонов в спряното от Би Ти Ви предаване няма „нищо по-специално от изчитането на едно писмо, което пуснах в интернет“. Снимка: Емил Георгиев

Това е цензура, не нарушавам нито един закон, нито договора си с Би Ти Ви, заяви Слави Трифонов на пресконференция в столичното кино „Люмиер“. В понеделник вечерта поредният епизод от Шоуто бе свален от ефира на Би Ти Ви, а вместо него бе излъчено повторение на предишно издание. Според обясненията от медията, записаният брой „не съответства на стандартите за телевизионно съдържание на неутрална и обективна телевизия“. От медията обясниха, че не толерират „едностранно представяне в програмите си“.

Според Слави Трифонов в спряното от Би Ти Ви предаване не е имало „нищо по-специално“. Водещият обясни, че сваленият епизод започнал с анонс от него, последвало е изчитане от диктор на писмото му, разпространено от медиите по-рано през деня, а след това е прозвучал българският химн, изпълнен от 15 хиляди души в „Уембли арена“. После предаването е продължило с традиционната за понеделник „актьорска вечер“.

Вижте още: ТРИФОНОВ СЪС ЗАПЛАХА КЪМ НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ

„Това е цензура, защото аз не нарушавам никакъв закон с изчитането на това писмо, нито договора ми с Би Ти Ви, в който ясно е упоменато, че предаването не е просто с развлекателен характер – невъзможно е аз да подпиша договор, според който правя предаване само със смешки“, заяви Трифонов, който многократно на пресконференцията акцентира върху това, че не е служител на телевизията, а техен партньор.

Водещият посочи, че той, както и екипът му, имат позиция, която в момента е свързана с резултатите от проведения в края на миналата година референдум. Трифонов добави, че не може да определи случилото се като нещо друго, освен „това, което е – цензура“.

„Спирали са ни и други предавания, в други телевизии. И в тази телевизия се случи.“

Вижте още: БИ ТИ ВИ: ТРИФОНОВ НАПРАВИ ОПИТ ДА ЗЛОУПОТРЕБИ С НАС

Слави Трифонов се обърна и към Съвета за електронни медии, като посочи, че регулаторът е от „група хора, назначени да пазят свободата на словото, но [вместо това] те я ощетяват“. Водещият коментира и „метаморфозата на Гого Лозанов“, който сега води собствено телевизионно предаване и „изведнъж стана защитник на свободата на словото“.

На въпрос дали след случилото се снощи Слави Трифонов е все по-близо до политиката, шоуменът отвърна:

„Логично изглежда, да“, но добави, че винаги се стреми да прави това, което прави най-добре, а в неговия случай това е телевизионно предаване.

Водещият се закани и след края на срещата си с журналисти да произведе предаване „конкретно насочено към свободата на словото“. Заради появилата се все още непотвърдена информация, че в момента не се продават билети за шоуто довечера, Трифонов заяви, че ще направи епизод със или без зрители, „а пък Би Ти Ви имат възможността да го излъчат или не“.

Шоуменът добави, че ще има прочит на писмото му и в днешния запис. А ако телевизията отново го спре от ефира си, навярно ще се наложи да преразгледат отношенията си и дори може би Трифонов да си търси друг канал.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС