Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Слави за сваленото шоу: Васил Иванов разкри гнусни случаи на цензура

Би Ти Ви пожела да не интервюирам журналиста, не се подчиних, обяснява шоуменът

„Реализирах предаването [с Васил Иванов], защото смятам, че истината и моралът са по-важни от всичко“, пише Слави Трифонов. Снимка: Емил Георгиев, Архив на „Площад Славейков“ - Слави за сваленото шоу: Васил Иванов разкри гнусни случаи на цензура

„Реализирах предаването [с Васил Иванов], защото смятам, че истината и моралът са по-важни от всичко“, пише Слави Трифонов. Снимка: Емил Георгиев, Архив на „Площад Славейков“

Причината за сваленото издание на Шоуто на Слави тази вечер е гостуването на журналиста Васил Иванов, в което той разкрива „изключително гнусни и скандални случаи на цензура и корупция, подкрепени с факти и записи“. По-рано през деня Иванов обяви, че напуска Нова тв заради „системна цензура“ и анонсира участието си в Шоуто на Слави, където ще разкрие подробности.

Това е втори случай със сменено издание на шоуто след края на март, когато Би Ти Ви не излъчи предаването на шоумена, тъй като „не съответства на стандартите за телевизионно съдържание на неутрална и обективна телевизия“. Сега обяснението от медията е подобно:

„bTV излъчва повторение на епизод на Шоуто на Слави тази вечер. Предвиденият за тази вечер епизод няма да бъде излъчен поради несъответствие на съдържанието му със стандартите за редакционно съдържание.

bTV счита, че представянето на едностранна позиция противоречи на етичните стандарти и на добросъвестността. bTV стои твърдо зад спазването на законодателната рамка в страната и високоетичните стандарти“.

В статус, публикуван на страницата на Шоуто във Фейсбук, тв водещият обяснява, че Би Ти Ви са поискали от него да не интервюира Васил Иванов, а след това и да не излъчва интервюто. Шоуменът не се подчинил. Междувременно медията пусна стар брой на предаването с музикален конкурс.

Предлагаме ви пълния текст на обясненията на Слави Трифонов:

„Уважаеми колеги журналисти, тази вечер моето шоу беше спряно. Беше спряно отново. Този път причината е следната: на гости ми беше разследващият журналист от Нова телевизия Васил Иванов. В предаването той разкри изключително гнусни и скандални случаи на цензура и корупция, подкрепени с факти и записи. Тъй като предаването е на запис, още преди това получих писмо от мениджмънта на Би Ти Ви да не интервюирам Васил Иванов.

Аз не се съобразих с това искане. Реализирах предаването, защото смятам, че истината и моралът са по-важни от всичко. Интервюирах Васил Иванов, след това получих отново писмо от Би Ти Ви, в което те искат да махна интервюто. Аз отново не се съгласих и предаването беше спряно.

За да научите цялата истина, заповядайте утре на нашата пресконференция, на която ще присъства и Васил Иванов. Часът и мястото ще ви съобщим допълнително.

Вярвам, че истината и свободата на словото са важни не само за нас, а и за вас.

Слави Трифонов“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg