Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Слави за сваленото шоу: Васил Иванов разкри гнусни случаи на цензура

Би Ти Ви пожела да не интервюирам журналиста, не се подчиних, обяснява шоуменът

„Реализирах предаването [с Васил Иванов], защото смятам, че истината и моралът са по-важни от всичко“, пише Слави Трифонов. Снимка: Емил Георгиев, Архив на „Площад Славейков“ - Слави за сваленото шоу: Васил Иванов разкри гнусни случаи на цензура

„Реализирах предаването [с Васил Иванов], защото смятам, че истината и моралът са по-важни от всичко“, пише Слави Трифонов. Снимка: Емил Георгиев, Архив на „Площад Славейков“

Причината за сваленото издание на Шоуто на Слави тази вечер е гостуването на журналиста Васил Иванов, в което той разкрива „изключително гнусни и скандални случаи на цензура и корупция, подкрепени с факти и записи“. По-рано през деня Иванов обяви, че напуска Нова тв заради „системна цензура“ и анонсира участието си в Шоуто на Слави, където ще разкрие подробности.

Това е втори случай със сменено издание на шоуто след края на март, когато Би Ти Ви не излъчи предаването на шоумена, тъй като „не съответства на стандартите за телевизионно съдържание на неутрална и обективна телевизия“. Сега обяснението от медията е подобно:

„bTV излъчва повторение на епизод на Шоуто на Слави тази вечер. Предвиденият за тази вечер епизод няма да бъде излъчен поради несъответствие на съдържанието му със стандартите за редакционно съдържание.

bTV счита, че представянето на едностранна позиция противоречи на етичните стандарти и на добросъвестността. bTV стои твърдо зад спазването на законодателната рамка в страната и високоетичните стандарти“.

Америка за България

В статус, публикуван на страницата на Шоуто във Фейсбук, тв водещият обяснява, че Би Ти Ви са поискали от него да не интервюира Васил Иванов, а след това и да не излъчва интервюто. Шоуменът не се подчинил. Междувременно медията пусна стар брой на предаването с музикален конкурс.

Предлагаме ви пълния текст на обясненията на Слави Трифонов:

„Уважаеми колеги журналисти, тази вечер моето шоу беше спряно. Беше спряно отново. Този път причината е следната: на гости ми беше разследващият журналист от Нова телевизия Васил Иванов. В предаването той разкри изключително гнусни и скандални случаи на цензура и корупция, подкрепени с факти и записи. Тъй като предаването е на запис, още преди това получих писмо от мениджмънта на Би Ти Ви да не интервюирам Васил Иванов.

Аз не се съобразих с това искане. Реализирах предаването, защото смятам, че истината и моралът са по-важни от всичко. Интервюирах Васил Иванов, след това получих отново писмо от Би Ти Ви, в което те искат да махна интервюто. Аз отново не се съгласих и предаването беше спряно.

За да научите цялата истина, заповядайте утре на нашата пресконференция, на която ще присъства и Васил Иванов. Часът и мястото ще ви съобщим допълнително.

Вярвам, че истината и свободата на словото са важни не само за нас, а и за вас.

Слави Трифонов“

МОЦАРТ – РЕКВИЕМ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3