Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ще се яви ли Слави за президент? Той: Не, но ще направя това, което е нужно

Не съм знаел, че Филип Станев ще скъса снимката на Плевнелиев. А ако съм знаел - какво от това? Той е изключително слаб президент

Слави Трифонов разкри, че в момента все още не е подновен договорът му с Би Ти Ви, а изтича на 1 септември. - Ще се яви ли Слави за президент? Той: Не, но ще направя това, което е нужно

Слави Трифонов разкри, че в момента все още не е подновен договорът му с Би Ти Ви, а изтича на 1 септември.

Ще се кандидатира ли Слави Трифонов за президент, попита зрител шоумена в предаването на Би Ти Ви. Не, няма да се кандидатирам. Но ще направя това, което е нужно, заяви гостът.

Трифонов зае враждебна позиция още в началото на предаването, поканен в края на седмицата, за да коментира скъсания в шоуто му портрет на президента Росен Плевнелиев в началото й. Снимката на държавния глава бе поругана от сценариста Филип Станев в присъствието на водещия, предаването бе на запис, но продуцентът – Слави Трифонов – не отряза въпросния откъс при излъчването на изданието.

На въпроса защо, гостът отвърна:

„Преди 3 години гориха снимката на Орешарски пред парламента, всички телевизии го излъчиха, включително Би Ти Ви. Тогава не си спомнявам такъв ефект [като сега]. Тогава той [Орешарски] беше в качеството си на министър-председател. Аз не харесах това, което направи Филип [Станев], но това е негово право. Сега дали някой ще еквилибрира с думите дали съм знаел, или не съм знаел . това няма абсолютно никакво значение… А аз не съм знаел, разбира се. Моите колеги имат свободата – по смисъла на това, което позволява Конституцията на България, и което представлява свободата на словото като моя основна ценност и ценност на всеки човек, който се чувства свободен, особено в медиите. Аз не нарушавам основния закон на държавата, който управлява и мен, и Би Ти Ви, и всички граждани на България – Конституцията.“

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

На въпрос на зрител това ли е начинът [да се заяви позиция чрез скъсване на снимката на президента], Трифонов отвърна:

„В моето съзнание аз съм подредил всичко в приоритетна стълбица и най-отгоре стои законността на страната и моралът. Понякога моралът ми се струва по-важен от законите на страната. Зависи от ситуацията. Поради тази причина аз не мога да ви дам обективен отговор дали е правилно или не, защото ми се струва, че може би незаконно не е това, което направи Филип [Станев], но е емоционално. То е негово право…

Не знаех, че ще го направи. Може би бих го спрял, но защо трябва коментирам сега нещо, което вече се е случило…  (…) Плевнелиев е един изключително слаб президент, който е предизвикал Филип по този толкова емоционален начин.

Явно дебатът за свободата на словото у нас все още не се е състоял.“

Водещият на „120 минути“ Светослав Иванов неколкократно се оказа обект на сарказъм от своя гост, такава бе реакцията му при въпроса защо са избрали този жест – скъсването, който толкова напомня на онова скъсване на вестник „Труд“ от Николай Бареков преди 4 години в ефира на Тв7.

„Кажи ми честно: приличам ли ти на Бареков?“ – отвърна с въпрос Трифонов и повтори: „Ти не можеш ли да правиш причинно-следствени връзки? Не съм знаел, че Филип ще скъса тази снимка. А ако съм знаел – какво от това?“

Запитан от Иванов дали ще се извини на Росен Плевнелиев за скъсаната снимка, Слави Трифонов отговори отрицателно. Впрочем, ден след скъсването на снимката той самият зададе същия въпрос на сценариста Филип Станев и вместо отговор последва нещо като театрален скеч.

„Нямам за какво да се извинявам на президента, миналата година имах за какво да му се извиня. Въпреки че Би Ти Ви беше виновна, защото излъчи предаване, в което имаше шега с президента, когато на него му се случи лична трагедия – каза шоуменът, визирайки карикатурен образ на държавния глава, излъчен в деня, когато Плевнелиев загуби сина си. – Това беше морален избор – аз бях на почивка, но си дойдох специално и се извиних. Сега какво толкова се е случило, за да се извинявам. Нищо незаконно не се е случило, според мен, и нищо неморално.“

Въпросите на зрителите дали ще влиза ли в политиката видимо изнервиха госта. Още повече, когато бе зададен още един въпрос от зрителските – защо се повтаря старият похват за влизане в политиката, чрез телевизията.

„Някъде някога чул ли си да казвам, че ще влизам в политиката?… Имаш ли такъв видеоматериал, който да покажеш? (…) По същия начин може да ме питаш дали ще ставам екшън звезда в Холивуд“, отговори отново с въпрос Трифонов.

След като се възпротиви на този вид въпроси, домакините му заявиха, че повече от половината питания на зрители са свързани с бъдещо участие на Слави Трифонов в политиката.

На въпрос на Иванов какво е имал предвид при Цветанка Ризова казвайки, че ще направи това, каквото трябва, гостът отговори:

„Ауу, какъв страшен въпрос!“

Шоуменът поясни, че в момента все още не е подновен договорът му с Би Ти Ви, а изтича на 1 септември. И уточни, че ще направи, каквото се наложи след 1 септември.

Водещият обобщи: – Тоест, ако не подпишеш договор – влизаш в политиката?

Отговорът бе гарниран отново с раздразнение и забележка: – Много внимателно ще ти отговоря, за да ме разбереш: ако се наложи, в зависимост от обстоятелствата, ще направя това, което трябва – необходимото, за да се грижа за хората си в йерархичната стълбица, в която съм ги поставил. Ако не го разбираш – ако искаш, пак ще ти го кажа.

Ти си много забавен водещ..., иронизира домакина си Слави Трифонов.

Ти си много забавен водещ…, иронизира своя домакин Слави Трифонов.

На въпрос какво мисли за случая „Ценко Чоков“ (бел.ред. – един от въпросите в референдума е свързан с мажоритарния избор на полицейски шефове – а Чоков, кмет на село Галиче, от години е сочен за човек, който чрез различни схеми си осигурява избор на поста), Трифонов отвърна:

„Не знам, не съм от това село…. Страхотна алюзия!“

„Политика“ е лоша дума – продължи гостът, – за да се кандидатират свестни хора, те трябва да носят персонална отговорност. Мисля, че във всяко стадо има мърша – в случая визирам Ценко Чоков и подобни такива. Мисля, че няма да стане от първия път, по мое лично мнение ще мине доста време, за да може да се намести средата в такива условия. Сегашните обаче са непродуктивни, това е видимо.

… На мен не ми харесва тази държава, в която живея, затова съм инициирал с моите колеги. Правя това, което ми дават условията и законите в България.“

Друг от зрителските въпроси бе знае ли как се прави революция.

„Няма откъде да знам как се прави революция – отговори шоуменът. – Чрез революциите и кризите се раждат нови неща, и по-добри… Човек, който е готов да се бори за идеалите и принципите си, би бил готов да бъде по-краен. Аз съм такъв човек. Ако се наложи да участвам в революция – ще участвам. Като човек, който търси ефект от действията си. Има много неща в съвремието на българите, които изискват по-революционно отношение, най-вече непримиримост, така че съм на революционни и крайни действия, каквото и да значи това.“

Отново на зрител бе и въпросът дали ще се кандидатира за президент. След секунда размисъл, Слави Трифонов отговори:

„Няма да се кандидатирам за президент… Ще направя това, което е необходимо.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах