Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Славянската епопея“ на Алфонс Муха със специален музей в Прага

Новият музей концептуално е сравним само с музея „Ван Гог” в Амстердам, смята внукът на художника

„Цар Симеон Български“, част от цикъла „Славянска епопея“. Снимка: Уикипедия - „Славянската епопея“ на Алфонс Муха със специален музей в Прага

„Цар Симеон Български“, част от цикъла „Славянска епопея“. Снимка: Уикипедия

Мечтата на Алфонс Муха да бъде намерен дом в Чехия за неговия цикъл „Славянска епопея“ е напът да се сбъдне след почти столетие, съобщава „Арт новости“. Рисуваните между 1910-а и 1928 г. картини ще бъдат изложени в обновения квартал „Саварин“ в историческия център на Прага. В момента тече реконструкция на изложбеното пространство по проект на британския архитект Томас Хидъруик, която се очаква да приключи около 2026 г. С това решение се слага край на дългогодишния спор между внука на художника Джон Муха и градските власти на Прага.

В новия музей ще бъдат експонирани 20 платна, някои от които на дължина надхвърлят 8 метра, а също рисунки, картини, фотографии и документи, свързани със създаването на цикъла „Славянска епопея“.

„Ще се появи уникален музей от световно значение, концептуално съпоставим само с музея на Ван Гог в Амстердам”, смята Джон Муха, внук на художника и председател на Фонд „Муха”.

Според него само по този начин „Славянска епопея” ще бъде представена като едно цяло произведение, както е замислена.

„Въведение в славянската литургия“, част от цикъла „Славянска епопея“. Снимка: Уикипедия

Разходите за построяване и ремонт на изложбените площи се поемат изцяло от частната чешка компания „Crestyl Group“, инвеститор на проекта.

Докато тече реконструкцията, „Славянска епопея” ще се върне в замъка Моравски-Крумлов в Южна Чехия, където картините са били изложени в продължение на 50 години. Замъкът от времето на Ренесанса е реставриран и е пригоден за експозицията на цикъла.

Муха създава „Славянска епопея” в продължение на 18 години. В цикъла са изобразени ключови епизоди от историята на славяните. През 1928-а той подарява „Славянска епопея” на град Прага по повод десетгодишнината от независимостта на Чехословакия. Дарението обаче е обвързано с условие градът да построи специално помещение за постоянна експозиция на цикъла.

Галерията обаче така и не е построена. Картините скитат из страната, но тяхна база е замъкът Моравски-Крумлов. През 2010 г. кметството на Прага ги връща в столицата и ги поставя в Изложбения дворец, който преди това е служил като панаирна площ. Това предизвиква доста негативни реакции.

През 2016 г. градските власти решават да изпратят картините на двугодишно турне в Азия. Тогава Джон Муха се обръща към съда с искане да се забрани изнасянето на картините зад граница. Той настоява да му се даде право на собственост върху цикъла, позовавайки се на факта, че не е изпълнено условието по дарението. Съдебните спорове продължават. Джон Муха обаче твърди, че ако залата в квартал „Саварин“ бъде завършена и използвана, както е обещано, той ще оттегли иска си.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg