Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

След 10-те номинации за „Оскар“: „Дюн“ ще има втора част

Очаквайте много повече Харкони, обещава режисьорът Дени Вилньов

Дейв Батиста като Рабан Харконен в „Дюн“ - След 10-те номинации за „Оскар“: „Дюн“ ще има втора част

Дейв Батиста като Рабан Харконен в „Дюн“

Втората част на „Дюн“ официално ще се случи, съобщи самият Дени Вилньов пред списание „Емпайър“. „Уорнър Брос“ са дали зелена светлина на проекта и са предложили премиерна дата през октомври 2023 г. Новината идва дни, след като стана ясно, че „Дюн“ има 10 номинации за „Оскар“, сред които за най-добър филм, и 11 номинации за „Бафта“.

Снимките ще започнат в края на лятото, потвърждава Вилньов, който е замислил продължението още по време на снимките на първата част.

Това, което ни помага сега, е че за пръв път се връщам в позната вселена. Работя със същите хора, всеки знае какво да прави, всички знаем как трябва да изглежда – казва той. – Продължението ще бъде по-голямо предизвикателство от първата част, но знаем, че трябва да стъпваме внимателно. Сценарият е готов, чувствам се уверен. Честно казано, най-голямата въпросителна пред мен в момента е пандемията.“

Вилньов разделя романа „Дюн“ на Франк Хърбърт на две – затова и първата част на филма бе с отворен финал. В нея зрителите се запознаха с династията на Атреидите, които получиха управлението на пустинната планета Аракис, наричана още Дюн. Суровите климатични условия в този нов свят отговориха напълно на посрещането на Атреидите на Дюн и в края на действието Пол – наследник на династията, и майка му Джесика бяха оставени на милостта на пустинята и свободните хора, които я населяват.

Сблъсъкът между Атреидите и техните врагове от династията на Харконите – породен предимно от битката за монопол върху скъпоценната подправка на планетата, която притежава гериатрични свойства  – ще бъде изследвана в повече детайли в следващия филм.

„Когато човек адаптира литературна творба, той трябва да взема смели решения, за да ѝ вдъхне живот – коментира Вилньов. – Според мен нямаше по-добър начин, по който да въведем широката публика в този свят. Във втория филм искам да имам повече свобода на движение и ще задълбая повече в някои детайли. Това означава въвеждането на персонажи като Фейд-Рота. Представете си го като партия шах – някои нови персонажи ще бъдат въведени във втората част и още от самото начало взех решението, че искам първият филм да е за Пол Атреидски и „Бин Джезърит“. Във втората част очаквайте много повече Харкони.“

Фейд-Рота е по-малкият племенник на барон Владимир Харконен и по плановете на стария барон той трябва да поеме управлението на Аракис след Рабан Звяра, като по този начин бъде представен на местните като спасител. Междувременно планове за Фейд-Рота кроят и от ордена „Бин Джезърит“, където следят развитието на младия Харконен заради убеждението си, че неговите гени са ключови за раждането на Куизъц Хадерах – суперчовек и единственият мъж, който ще бъде допуснат до строгата тренировка на жените от ордена.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах