Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

След 20 години фестивалът „Ле Франкофоли“ отново в България

Благоевград ще е най-предпочитаното място за франкофоните от 24 до 26 септември

Всяка година в Ла Рошел пристигат около 110 хиляди души за фестивала „Ле Франкофоли“. - След 20 години фестивалът „Ле Франкофоли“ отново в България

Всяка година в Ла Рошел пристигат около 110 хиляди души за фестивала „Ле Франкофоли“.

Един от най-престижните франкофонски музикални фестивали – „Ле Франкофоли“, се завръща в Благоевград – от 24 до 26 септември тази година. Събитието традиционно се случва в Ла Рошел, Франция, с което и градът е най-известен. Ежегодно там се стичат около 110 хиляди зрители, които вливат в местната икономика над 10 милиона евро. Освен в Ла Рошел, „Ле Франкофоли“ се прави и в Монреал, Канада и в Спа, Белгия, а отделни издания е имал и в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин.

Фестивалът е бил три пъти и в Благоевград – от 1991 до 1993 г. Тогава на българска сцена излизат някои от най-големите имена на френската музика, сред които Шарл Азнавур, Селин Дион, Вероник Сансон.

„Щастлив съм, че успяваме да възстановим провеждането на Фестивала „Francofolies. Благоевград.“ след повече от 20-годишно прекъсване – заяви кметът на града Атанас Камбинов, цитиран от пресцентъра на общината. – След три години преговори и усилена работа на целия екип на Общината, споразумението между Община Благоевград и френските ни партньори е вече в ход. Вярвам, че фестивалът ще привлече и огромна международна публика на изключително престижното за града и България културно събитие.“

Надеждите на организаторите са на „Франкофоли“ да има и гости от Сърбия, Гърция и Македония, където вече е започнала рекламна кампания. Очакват се, разбира се, посетители и от цяла България.

Билетите ще бъдат в продажба от 24 август на цени от 20 лева за всеки от отделните дни и 50 лева за трите дни на фестивала и могат да бъдат закупени на касите на драматичен театър Благоевград, културно-информационния център там, както и в мрежата на Тикет портал и Евентим.

Входът за лица до 18 години пък ще бъде свободен.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg