Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

След 500 години Ричард III погребан с почести

Кралят, низвергнат от Шекспир, бе положен повторно в земята

Управлението на Ричард III продължава едва 2 години. - След 500 години Ричард III погребан с почести

Управлението на Ричард III продължава едва 2 години.

Повече от 500 години след смъртта си Ричард III бе погребан повторно – този път с почести  монархът намери покой сред стотици британци, събрали се да отдадат дължимото на последния си владетел, загинал в битка. В позлатен дъбов ковчег знаменитият крал бе изпратен с почести, след като тлените му останки бяха открити от археолози при разкопки на паркинг преди 3 години.

Събитието без прецедент се състоя в университета в Лестър в неделя. Тялото на краля намери покой, след като обиколи церемониално няколко града в региона, а накрая се завърна в Лестър и бе препогребан.

richar3

Ричард III e убит в сражението край Босуърт през 1485 г. Дълго време гробът му бе неизвестен, докато не бе открит през 2012-а. Учените откриха, че владетелят е бил погребан набързо, най-вероятно защото градът тогава е бил в ръцете на привърженици на бъдещия крал Хенри Седми.

Смъртта на Ричард Трети поставя края на династията на Плантадженетите и на власт идват Тюдорите. Шекспир го представя като тиранин, убил двама принца, за да заеме престора, но други историци твърдят, че през вековете той е очернян съзнателно, за да бъде утвърдена династията на Тюдорите.

richar2

Управлението на Ричард Трети продължава малко повече от 2 години – той е убит на 22 август 1485 г. в битката при Босуърт.

rich

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg