Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

След Айфеловата кула Париж си вдига Триъгълна кула

Новото архитектурно бижу на френската столица е проектирано от архитектите Херцог и Де Мерон

Триъгълната кула ще бъде висока 180 м  (бел. ред. - Айфеловата кула е 324 м) с 42 етажа, предназначена основно за офиси. - След Айфеловата кула Париж си вдига Триъгълна кула

Триъгълната кула ще бъде висока 180 м (бел. ред. - Айфеловата кула е 324 м) с 42 етажа, предназначена основно за офиси.

Кметицата на Париж – Ан Идалго, получи зелена светлина от Общинския съвет да вдигне Триъгълна кула. Сградата е проектирана от швейцарските архитекти Жак Херцог и Пиер де Мерон. Ще бъде висока 180 м (бел. ред. – Айфеловата кула е 324 м), ще има 42 етажа и ще се издига в Изложбения парк в 15-и арондисман през 2020 г.

Управниците на града трябваше да се произнесат в полза на „регулацията” на терена, за да може да стартира строежът. С болшинство от 13 гласа (87 срещу 74), най-сетне бе даден ход на проекта, който вече седем месеца се преправя от инвеститора Unibail, за да се съобрази с всички искания, особено с тези на Съюза на демократите и независимите (UDI), пише „Льо Монд“.

Всъщност, г-жа Идалго успя да получи благоприятно решение въпреки съпротивата на еколозите – членове на мнозинството, с подкрепата на 6 гласа от UDI и на още 6 от републиканците. На 17 ноември 2014 г. центристите и десницата се обявиха против новата кула. Проектът бе отхвърлен, но кметицата на града обяви вота за нищожен, защото някои от общинските съветници – еколози, центристи и десни размахаха бюлетините си пред всички на събранието, вместо да гласуват тайно.

Групата на социалистите подаде незабавно жалба пред Административния съд, за да поиска анулиране на вота. Решението трябваше да бъде произнесено през м. юли т.г. И в навечерието на вота парижкият лидер на UDI – Ерик Азиер, обясни поврата в решението си, като се обоснова, че инвеститорът е взел под внимание тяхното предложение да се предвиди хотел в кулата.

Сградата ще се извиси в Изложбения парк в 15-и арондисман през 2020 г.

Сградата ще се извиси в Изложбения парк в 15-и арондисман през 2020 г.

В пълната заседателна зала госпожа Идалго защити Триъгълната кула, наричайки я „прекрасен шанс за Париж, шанс за инвестиции от 500 милиона евро, към които се прибавят още 500 милиона евро за Изложбения парк и около 5 000 работни места”, свързани със строежа.

Кулата ще бъде „поредното произведение на изкуството в града, който непрекъснато добавя нови забележителности към удивителното си културно наследство”, добави тя. Мнозинството от социалистите, Фронтът на левицата и радикалите гласуваха положително в името на „атрактивността на проекта” и заради създаването на работните места. За сметка на това, еколозите порицаха проекта като „енергоемък”: „Офиси, офиси и още офиси, а в същото време в Париж има празни повече от 1 милион m2”, опонира Ан Сурис, копредседател на групата на лявоцентристката зелена партията EELV.

Кулата ще има 42 етажа.

Кулата ще има 42 етажа.

Опозиционното Демократическото движение MoDem, в лицето на Мюриел де Сарнес, нападна „тази напълно безсмислена и безполезна кула”, защото”модерността не се вписва задължително в толкова високи сгради. Нашата задача не е да подкрепяме стратегията на един строителен инвеститор, дори ако си плаща”.

Шестима от общинските съветници републиканци подкрепиха проекта, въпреки призива на лидера си Натали Косюшко-Моризе да гласуват против. Тя насочи критиките си срешу финансовата схема:

„Прилича на кулата в Пиза, толкова е наклонена в полза на инвеститора Unibail – иронизира тя, остро критикувайки този „подарък” за града – „който не отговаря нито на целесъобразността, нито на морала”.

След неуспеха си през ноември миналата година, сегашният положителен вот отеква за г-жа Идалго като реванш срещу главната й опонентка Натали Косюшко-Моризе. За кметицата на Париж Триъгълникът е повече от кула, той е политически тотем.

triangle-3

Прилича на кулата в Пиза, толкова е наклонена в полза на инвеститора Unibail, иронизират противниците на новото архитектурно бижу на Париж.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90