Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

След Алла и Никита Михалков се опълчи на властта

Никита Михалков поиска държавата да направи корекция в нов кинозакон, който ограничава разпространението на филми. - След Алла и Никита Михалков се опълчи на властта

Никита Михалков поиска държавата да направи корекция в нов кинозакон, който ограничава разпространението на филми.

Иконите на съвременната руска култура надигат глава срещу властта. Недоволните от ден на ден стават повече – и то все звезди, които са били тачени от държавата и по руско, и по съветско време. След музикантите Андрей Макаревич от „Машина времени“ и Алла Пугачова, се опълчи и кинорежисьорът Никита Михалков – човек, който винаги е бил фактор в културата на страната, при това по „наследство“.

„Новият кинозакон в Русия, който изисква удостоверения за отдаване под наем на филмите, се нуждае от корекция“, твърди Михалков, който е председател на Съюза на руските кинематографисти и президент на Московския кинофестивал.

Съгласно закона, от 1 юли на фестивали не може да се показват филми, създадени без държавна субсидия, които нямат сертификат за отдаване под наем.

„Трябва да се направят поправки в този закон. Нужно е да се обясни, че не може да осакатяваме фестивалите си и да ги принизяваме до нивото на някакъв лист хартия. Фестивалното кино е съвсем различна материя, която не обича тесногръдието. Там публиката е различна, атмосферата е друга“, казва режисьорът пред ИТАР-ТАСС.

Според него на фестивалите често се показват ретроспекции, прожектират се стари филми, чиито създатели нямат намерение да ги вкарат във видеотечната мрежа за отдаване под наем. „Задължителното налагане на такъв тип удостоверения е правилно решение за наемодателя, а не за зрителя. Фестивалите са лабораторията на киното, не трябва да страдат от такива ограничения“, смята създателят на „Сибирският бръснар“.

Малко по-рано студенти и възпитаници на Школата за документално кино и театър „Марина Разбежникова и Михаил Угаров“ обявиха, че се отказват от участия в руски фестивали заради закона, който ограничава независимото кино, създадено без финансова помощ от държавата.

Преди дни руската култура бе ограничена и по друг начин – въведена бе забрана срещу употребата на вулгарни думи. ударът засяга и киното, и театъра, и литературата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg