Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

След България, и US-кинаджиите искат дронове на снимачните площадки

Ние сме от първите държави, които ги позволиха

Дрон над снимачната площадка на "Непобедимите 3".
Снимка: Phil Bray Courtesy of Millenium Films - След България, и US-кинаджиите искат дронове на снимачните площадки

Дрон над снимачната площадка на "Непобедимите 3". Снимка: Phil Bray Courtesy of Millenium Films

Очаква се по-късно днес Федералната въздушна администрация на Америка да отпусне малко юздите на рестрикциите около използването на безпилотни летателни апарати, по-известни като дронове, в снимачния процес на филми и телевизионни продукции, съобщава „Холивуд рипортър.“

Няколко продуцентски компании поискаха разрешение за ползването на безпилотните машинарии във въздушното пространство на Щатите. Те твърдят, че монтираните камери на дроновете може да бъдат от голяма полза за кинопроизводителите. Това им позволявало нови творчески перспективи, намаляване на разходите… Не е изключено и благодарение на безпилотните летателни апарати и условията за безопасност на снимачните площадки да се подобрят.

За да бъдат използвани дронове във въздушното пространство на Щатите, в момента се изискват сертифициран летателен апарат, лицензиран пилот, който да го управлява от земята и разрешението на Федералната въздушна администрация.

В някои държави вече е позволено използването на дронове по време на кино- и телевизионна продукция. България позволи използването им по време на снимките на третата част на „Непобедимите”, а наскоро Великобритания също даде разрешението си за ползването на снимащите летящи машини за „Игра на тронове”.

Интересно как ще реагира Джей Джей Ейбрамс – режисьорът на седмия епизод на „Междузвездни войни”, който преди дни се разгневи от шпионажа, нанесен му именно от такива дронове, които заснеха неканени снимачната площадка на последния филм от сагата на Джордж Лукас.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90