Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

След четирите оскара, боксофисът на „Паразит“ постави рекорди

Половин милион долара в САЩ от продажба на билети в понеделника след церемонията

„Паразит“ ще бъде показан на голям екран у нас през март.  - След четирите оскара, боксофисът на „Паразит“ постави рекорди

„Паразит“ ще бъде показан на голям екран у нас през март.

 „Паразит“, отличен с четири статуетки от Американската филмова академия, предизвика интереса на хиляди зрители в седмицата след своя триумф – корейският сатиричен трилър на Пон Джун Хо взе „Оскар“ за най-добър филм, режисьор, оригинален сценарий и международен филм на 9 февруари. Това бе първата чуждоезикова продукция, отличена за най-добър филм и резултатите от боксофиса са разбираеми, пише „Гардиън“.

В Америка филмът се разпространява на DVD, достъпен е и за стриймване, но само в деня след церемонията „Оскар“ „Паразит“ е събрал 501 хил. долара от продажба на билети, интересът към него е с 213% повишен в сравнение с преди седмица. От дванадесето място в боксофиса, зрителите го изкачват до четвърто. Платформата за предварителна продажба на билети „Фанданго“ е отчела повишение от 468% в интереса на публиката в сравнение с предишната седмица.

„Паразит“ не е пуснат за широко разпространение в САЩ, но все пак може да се гледа на над хиляда екрана, като се очаква идния уикенд (15 и 16 февруари) да бъде пуснат на поне още толкова. Печалбата само от американската публика се равнява на 36 млн. долара, а експерти предполагат, че сумата ще нарасне до 45 млн. Това ще нареди „Паразит“ на четвърто място сред най-успешните неанглоезични филми в САЩ след „Тигър и дракон“, „Животът е прекрасен“ и „Герой“.

Ситуацията е сходна и във Великобритания, където прожекциите протичат на пълни салони. Там „Паразит“ стана чуждеозичният филм с най-добър премиерен уикенд, отчитайки 1,4 млн. паунда от боксофиса. Местните компании коментират, че да пусне филма след подобен успех на американска територия е „мечта за всеки разпространител“. Независимите кина отбелязват невероятен интерес – три-четири пъти по-висок, отколкото за други чужди заглавия като „Болка и величие“ на Педро Алмодовар, например.

У нас филмът ще бъде представен през март, като част от програмата на „София филм фест“. Датите на прожекциите все още не се съобщават.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90