VivaPay

След четирите оскара, боксофисът на „Паразит“ постави рекорди

Половин милион долара в САЩ от продажба на билети в понеделника след церемонията

„Паразит“ ще бъде показан на голям екран у нас през март.  - След четирите оскара, боксофисът на „Паразит“ постави рекорди

„Паразит“ ще бъде показан на голям екран у нас през март.

 „Паразит“, отличен с четири статуетки от Американската филмова академия, предизвика интереса на хиляди зрители в седмицата след своя триумф – корейският сатиричен трилър на Пон Джун Хо взе „Оскар“ за най-добър филм, режисьор, оригинален сценарий и международен филм на 9 февруари. Това бе първата чуждоезикова продукция, отличена за най-добър филм и резултатите от боксофиса са разбираеми, пише „Гардиън“.

В Америка филмът се разпространява на DVD, достъпен е и за стриймване, но само в деня след церемонията „Оскар“ „Паразит“ е събрал 501 хил. долара от продажба на билети, интересът към него е с 213% повишен в сравнение с преди седмица. От дванадесето място в боксофиса, зрителите го изкачват до четвърто. Платформата за предварителна продажба на билети „Фанданго“ е отчела повишение от 468% в интереса на публиката в сравнение с предишната седмица.

„Паразит“ не е пуснат за широко разпространение в САЩ, но все пак може да се гледа на над хиляда екрана, като се очаква идния уикенд (15 и 16 февруари) да бъде пуснат на поне още толкова. Печалбата само от американската публика се равнява на 36 млн. долара, а експерти предполагат, че сумата ще нарасне до 45 млн. Това ще нареди „Паразит“ на четвърто място сред най-успешните неанглоезични филми в САЩ след „Тигър и дракон“, „Животът е прекрасен“ и „Герой“.

Ситуацията е сходна и във Великобритания, където прожекциите протичат на пълни салони. Там „Паразит“ стана чуждеозичният филм с най-добър премиерен уикенд, отчитайки 1,4 млн. паунда от боксофиса. Местните компании коментират, че да пусне филма след подобен успех на американска територия е „мечта за всеки разпространител“. Независимите кина отбелязват невероятен интерес – три-четири пъти по-висок, отколкото за други чужди заглавия като „Болка и величие“ на Педро Алмодовар, например.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

У нас филмът ще бъде представен през март, като част от програмата на „София филм фест“. Датите на прожекциите все още не се съобщават.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg