Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

След година без награда, обявиха номинациите за поезия „Иван Николов“

Десет стихосбирки предложени за отличието, придружено от 5 хил. лв. парична премия

Номинираните стихосбирки за приза „Иван Николов 2019“ - След година без награда, обявиха номинациите за поезия „Иван Николов“

Номинираните стихосбирки за приза „Иван Николов 2019“

След една година прекъсване издателката Божана Апостолова отново ще връчи един от най-значимите призове в българския литературен свят – наградата за поезия „Иван Николов“. За 23-ти път тази година ще бъдат отличени най-добрите автори и стихосбирки, излезли в периода 1 октомври 2018 – 30 септември 2019-а. 

Обявени са номинациите на общо 10 стихосбирки от 7 издателства, избрани сред 37 предложения, изпратени от 22 издателски къщи. Номинираните книги са различни по стил, авторите им са в различни възрасти и очертават тенденциите в развитието на българската поезия почти изцяло. Високата им литературна стойност е безспорна. Очевидно е също и повторението на някои номинации с други литературни награди, раздавани в края на годината. Цочо Бояджиев вече получи литературна награда „Перото 2019“ за стихосбирката си „Книга за разкаянията и утешенията“.

Журито (за разлика от повечето други литературни награди) е известно предварително. Тази година в него са проф. д.ф.н. Светлозар Игов (председател), доц. д-р Йордан Ефтимов и Юлиан Жилиев.

За плакета, създаден от художника Христо Гочев, придружен с парична премия в размер на 5 хиляди лева тази година се борят:

1. Антон Баев – „55 меланхолии“, изд. „Коала Прес“

2. Виолета Кунева – „Почти всичко е наред“, изд. „Жанет 45“

3. Иван Ланджев – „Ти, непрестанна новина“, изд. „Жанет 45“

4. Кръстьо Раленков – „Кислород“, изд. Литературен кръг „Смисъл“

5. Марианна Георгиева – „Изход“, изд. „ДА“

6. Николай Бойков – „101 посвещения“, изд. „Смол Стейшънс Прес“

7. Цвета Делчева – „Отворени възможности“, изд. „Ерго“

8. Цветанка Еленкова – „Седмият жест II“, изд. „Versus“

9. Цочо Бояджиев – „Книга на разкаянията и утешенията“, изд. „Жанет 45“

10. Яна Букова – „Записки на жената призрак“, изд. „Жанет 45“

Националната награда за поезия „Иван Николов“ е изцяло частна инициатива, учредена през 1994 г. от издателство „Жанет 45“. Посветена е на големия български поет и преводач Иван Николов, дългогодишен директор на пловдивското издателство „Христо Г. Данов“ в края на XX век. Пръв носител на наградата през 1995-а е Христо Фотев, през годините нейни лауреати са Константин Павлов, Иван Цанев, Любомир Левчев, Георги Господинов, Иван Теофилов, Златомир Златанов, Кристин Димитрова, Александър Секулов, Аксиния Михайлова, Николай Кънчев, Николай Заяков, Силвия Чолева, Иван Методиев, Станка Пенчева, Екатерина Йосифова, Марин Бодаков, Малина Томова и др.

През 2016 г. собственичката на издателство „Жанет 45“ Божана Апостолова обяви нулева година за наградата, възмутена от скандали в литературните среди, най-вече от публичната размяна на реплики между Милен Русков и Георги Господинов. През 2018 г. също не е връчвана награда.

Победителите ще бъдат обявени на 11 декември в Литературен клуб „Перото“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90