VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

След Лувъра показват Севт Трети в музея „Пол Гети“

Бронзовият портрет на тракийския владетел става част от изложбата „Власт и патос“

В сбирката „Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят“ ще бъдат представени 50 бронзови статуи от античността, между които и главата на Севт Трети. - След Лувъра показват Севт Трети в музея „Пол Гети“

В сбирката „Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят“ ще бъдат представени 50 бронзови статуи от античността, между които и главата на Севт Трети.

След броени дни – на 20 юли – приключва „Епопея на тракийските царе“ в Лувъра. Но Севт Трети няма да се завърне в България, а ще „отлети“ за Лос Анджелис, за да бъде показан в музея „Пол Гети“.

Бронзовият портрет на тракийския владетел, определен от „Фигаро“ за най-големия шедьовър, останал до нас от Античността, ще бъде част от изложбата „Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят“. Експозицията се открива на 28 юли и може да бъде видяна до 1 ноември. В сбирката ще бъдат представени 50 бронзови статуи от античността, между които и нашият Севт. Организатори на изложбата са музеят „Пол Гети”, Фондация Palazzo Strozzi – Флоренция, Националната художествена галерия във Вашингтон с участието на Soprintendenza per i Beni Archeologici della Toscana. Подкрепена е и от Федералния съвет по изкуствата и хуманитарните науки в САЩ.

power-a

Пол Гети е основател на петролната компания „Гети ойл“. Той почина през 1976 г. като най-богатия човек в света според „Форбс“. Музеят „Пол Гети“ е проектиран от прочутия архитект Ричард Майер. Комплексът се състои от шест сгради, разположени на 440 декара. Строен е 14 години и е струвал един милиард долара.

Вътрешният двор на музея „Пол Гети“

Вътрешният двор на музея „Пол Гети“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90