Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

След Лувъра Рашидов мечтае да построи цирк

За декември обаче има проблем да плати заплатите в културата: Как да изпратим за Коледа живи хора без пари?

Министърът на културата Вежди Рашидов иска да вдигне в София ново арт съоръжение. - След Лувъра Рашидов мечтае да построи цирк

Министърът на културата Вежди Рашидов иска да вдигне в София ново арт съоръжение.

Да построи цирк в София, мечтае Вежди Рашидов. Министърът разкри идеята си по време на посещението си в Брюксел, където Съветът по култура обсъди необходимостта от повече инвестиции в изкуство и културно наследствосъобщава БНР.

По думите на Рашидов това е само мечта, все още не е проект: „Защото българската циркова школа е сред най-добрите в света… Може да има ледена пързалка, да се използва и за други мероприятия, за концерти, но трябва да носи основната си конструкция на цирк“.

Вежди Рашидов обяви, че мегамузеят, наречен неофициално Български Лувър, на практика е готов. Първата изложба в него ще бъде открита през пролетта. До края на януари министърът очаква и концепция от комисията, начело със Светлин Русев, за развитието на музея. БГ Лувърът щял да се нарича “Квадрат 500” – по името на зоната, където е разположен.

Междувременно министърът има проблем да покрие дефицита в касата на висшето арт ведомство, който е 12, 5 млн. лв. Има опасност творците да останат без заплати за месец декември. Рашидов твърди, че в края на първия си мандат в Министерството на културата е оставил 40 млн. лв. резерв и дефицитът, който заварва, го поставя в трудна ситуация: „Има 54 сценични театри, опери и филхармонии, за които няма пари за заплати. Как да изпратим за Коледа живи хора без пари?“

В неговото ведомство все още не са наясно на какви ресурси от еврофондовете ще могат да разчитат до 2020 г. за опазване на културно наследство и прилежаща инфраструктура, защото се разчитало на проектите на 5 други министерства, както и на общините.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90