Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

След обществен натиск: Кралският Шекспиров театър отказа парите на „Бритиш Петролиум“

Решението дава нов мотив за натиск над Кралския оперен театър, Британския музей и Националната портретна галерия да направят същото

Основната публика на театъра са младежи, но те са готови да се откажат от евтините билети в замяна на по-чисто бъдеще за планетата. Снимка: Кралски Шекспиров театър - След обществен натиск: Кралският Шекспиров театър отказа парите на „Бритиш Петролиум“

Основната публика на театъра са младежи, но те са готови да се откажат от евтините билети в замяна на по-чисто бъдеще за планетата. Снимка: Кралски Шекспиров театър

Кралският Шекспиров театър ще прекрати сделката си за спонсорство с енергийната компания „Бритиш петролиум“ (ВР) насред нарастващ обществен натиск върху връзките на водещи британски културни институции с нефтени гиганти, съобщава „Гардиън“.

В изявлението на театъра се казва, че след месеци на яростна и шумна кампания от артисти, публика и екозащитници, трупата прекратява 8-годишното си партньорство с фирмата. Договорът се преустановява в края на тази година, малко повече от две години преди да изтече.

Решението на Кралския Шекспиров театър усилва натиска над Кралския оперен театър, Британския музей и Националната портретна галерия, критикувани поради същата причина.

Миналата седмица популярно стана писмо до театъра, в което група младежи се заканиха, че ще го бойкотират, ако не спре да си сътрудничи с компании, които унищожават бъдещето им. Междувременно същата фирма финансира програма за млади зрители, което позволява на посетителите от 16 до 25-годишна възраст да гледат спектаклите на трупата за 5 паунда.

Америка за България

Вижте още: УЧЕНИЦИ БОЙКОТИРАТ ШЕКСПИРОВИЯ ТЕАТЪР ЗАРАДИ ПОДКРЕПАТА МУ ОТ „бРИТИШ ПЕТРОЛИУМ“

Кралският Шекспиров театър разбира, че климатична криза означава, че бизнесът не може да продължава да работи по обичайния си начин и ние ги поздравяваме, че доказаха лидерството си“, коментира Джес Уърт, представител на кампанията „Culture Unstained“ (Неопетнена култура).

От театъра заявиха, че са се решили на драстичната мярка след „внимателен и често труден дебат“ и признават, че заплахата на младите хора е повлияла силно на разговорите.

От ВР отговориха, че са „разочаровани и разтревожени“ от решението на театъра – в последните 8 години програмата им е позволила на 80 хил. младежи да гледат представленията на трупата с намалени цени. В същото време твърдят, че споделят тревогите на младежите и се опитват да намерят решение на проблемите със замърсяването, но и осъзнават нуждата на света от енергийни запаси.

В последните години, с нарастващите климатични проблеми, все по-осезаемо се засилва критиката срещу спонсорството на енергийни гиганти в културата на страната. През февруари активисти окупираха Британския музей именно заради връзките му с ВР, а през юни няколко водещи артисти писаха до директора на Националната портретна галерия в навечерието на церемонията по раздаване на годишните им награди, за да настояват за прекратяване на връзките на институцията с компанията.

МОЦАРТ – РЕКВИЕМ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3