Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

След Пеевски, и Борисов заговори за отпадане на ДДС върху книгите

Идеята е обсъждана с финансовия министър, но според Горанов е „неприемлива“

Засега, който иска по-евтини книги, може да ги намери основно по книжните изложения. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - След Пеевски, и Борисов заговори за отпадане на ДДС върху книгите

Засега, който иска по-евтини книги, може да ги намери основно по книжните изложения. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

По-малко от седмица след Делян Пеевски, и премиерът Бойко Борисов повдигна темата за сваляне на 20%-ия ДДС върху книгите и печата, като представи пред журналисти в парламента идеята за своя и отдавна обсъждана с министъра на финансите Владислав Горанов. Горанов обаче намира предложението за „неприемливо“ – смята, че то няма да доведе до намаляване на цените на книгите, а само до допълнителен натиск върху фиска.

Миналата седмица депутатът от ДПС Делян Пеевски заговори за ДДС върху книгите при второто си идване на работа в парламента за три години като народен избраник – тогава той съобщи, че ДПС ще работи за това да се намали Данъкът добавена стойност върху „хляба на 5%, лекарствата, за безплатни детски градини и книгите“.

Само ден по-рано – на 4 юни, по време на годишния бал на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, министър-председателят заяви:

„Ние данъците няма да пипаме – това е най-добрата среда. Инвестиции и стабилност – това е, което сочат кредитни агенции, ние ще държим прогнозируеми данъци до края“.

Тези думи бяха в отговор на предложението на Пеевски за по-ниски ставки по ДДС за отделни стоки. Но парламентарната група на ДПС не се ангажира с конкретни предложения по темата. Затова пък от думи на депутат на ДПС се разбра, че следващата седмица те ще внесат в парламента предложение за по-нисък ДДС за някои стоки – като книгите не са сред тях. Това вече се е случвало през 2018 г., но тогава предложението бе отхвърлено.

В анкета на „Площад Славейков“ с представители на най-големите български издателства Манол Пейков от „Жанет 45“ определи падането на ДДС върху книгите преди всичко като „символичен акт на подкрепа за книгоиздаването“„за да имаме добра и качествена литература, но и от чисто практична гледна точка, защото ще вдигне с малко заплащането на авторите, преводачите, редакторите“. Издатели тогава предположиха, че предложението едва ли ще стигне да законопроект, тъй като се е появявало и преди, без от това да последват конкретни действия. Немалко от тях смятат, че темата се пуска в публичното пространство заради предстоящите местни избори.

Вижте още: ЩЕ СВАЛИ ЛИ ПЕЕВСКИ ДДС ВЪРХУ КНИГИТЕ?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС