Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

След половин година Ковид-пауза, културата във Франция се връща към живот

Културните институции имат ограничения за публиката до 35% от капацитета на залите, забранени са събития пред повече от 800 души

Президентът Еманюел Макрон отбеляза връщането на французите към социалния живот с кафе на терасата. Снимка: Страница на Еманюел Макрон/Фейсбук - След половин година Ковид-пауза, културата във Франция се връща към живот

Президентът Еманюел Макрон отбеляза връщането на французите към социалния живот с кафе на терасата. Снимка: Страница на Еманюел Макрон/Фейсбук

Музеи, театри, кина, опери и други културни институции във Франция имат разрешение да посрещат публика от 19 май, макар все още някои ограничения да са в сила. Заради коронавируса и мерките, предприети от страната за ограничаването им, французите 6 месеца нямаха досег с културата на живо, откакто през октомври влезе в сила вторият национален локдаун.

Културните институции трябва да ограничат публиката си до 35% от капацитета на залите и да не провеждат събития, на които има повече от 800 души, посочва „Франс 24“. Междувременно кафенетата, ресторантите и баровете с тераси могат да работят с клиенти, ако не надвишават 50% от капацитета на заведението.

За популярното „кафе на терасата“ или café en terrasse в парижко заведение се отби и президентът Еманюел Макрон.

„Тук сме! Тераси, музеи, кина, театри… Нека преоткрием онова, което изгражда начина ни на живот – написа държавният глава в Туитър. – С уважение към ограничителните мерки.“

Вечерният час остава, но вместо 19 ч., вече ще бъде 21 ч. Ако страната не влезе в нова Ковид-вълна, планира се вечерният час да отпадне до края на юни.

При обявяването на облекченията, от правителството предупредиха, че ако процентът на инфектираните започне отново да расте, строгите мерки ще бъдат върнати. Някои здравни експерти оспориха отпускането на ограниченията и отбелязаха, че средно страната отчита по 13 хил. болни от Ковид-19 на ден. Въпреки това тези данни са много по-обнадеждаващи от доскорошните около 40 хил. случая дневно, които страната регистрираше през април, отбелязва Би Би Си.

Франция бележи успех и с кампанията си по ваксиниране, вече над 20 млн. души имат поставена поне една доза, почти 9 млн. – две. Целта на правителството бе до средата на май с първа доза да бъдат инжектирани 20 млн. души.

От началото на пандемията във Франция са отчетени над 5,9 млн. случаи на заразени с Ковид-19 и 108 201 смъртни случаи.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС